1 Dönüme Kaç Kg Barbunya Ekilir, Ne Kadar Barbunya Çıkar?

Aralık 17, 2022 Yazarı Pollster 0
1 dönüme kaç kg barbunya ekilir

1 dönüme ne kadar barbunya ekilir? 1 dönüme kaç kg barbunya ekilir? Bir dönüme kaç kilo barbunya ekilir? 1 dönüm tarladan kaç kilo barbunya çıkar? 1 dekardan ne kadar barbunya çıkar? Barbunya dönüme ne kadar ekilir? Bir dönümden ne kadar barbunya çıkar? Barbunya dekara kaç kg ekilir? 1 dönüme kaç kilo barbunya ekilir? Oturak barbunya dönüme ne kadar verir? Barbunya kaç günde hasada gelir? Ve benzeri gibi birçok soru, barbunya üretimi yapmayı düşünen kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır.

1 Dönüme Kaç Kg Barbunya Ekilir?

Barbunya ekimi için dekar başına genellikle 5 ila 8 kilogram kadar tohum yeterli olmaktadır.

1 Dönümden Kaç Kilo Barbunya Çıkar?

Uygun iklim ve bakım şartları sağlandığında, barbunya üretiminde dönümden yaklaşık olarak 1200 ila 1500 kilo kadar verim alınabilmektedir. En iyi yetiştirme şartları sağlandığı taktirde dekardan 2000 kilograma kadar verim elde edilebilmektedir. Barbunya üretiminde kullanılacak olan tohumunun kalitesi çok önemlidir, kaliteli bir tohum kullanıldığında elde edilecek verim daha yüksek olur.

Barbunya Ne Zaman Ekilir?

İlkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde barbunya ekimi yapılabilmektedir. Açıkta yetiştiricilikte ilkbahar mevsiminde ekim yapılırken sera ile üretimde her mevsim ekim yapılabilmektedir.

Barbunya Ne Kadar Sürede Yetişir?

Ekimden sonra tohumların çimlenmesi 10 günü bulabilir. Her ne kadar ekim yapılan bölgenin iklim koşullarına, ekim zamanına ve kullanılan tohumların cinsine göre değişiklik gösterebilse de, barbunya üretiminde ekimden hasada kadar ortalama 3 ay kadar bir süre gerekmektedir. Yetişen barbunyaları hasat zamanını geçirmeden doğru zamanda toplamaya dikkat edilmelidir.

Barbunya Nasıl Ekilir?

Barbunya tohumları ekimden bir gün önceden suda bekletilmelidir. Tohumları suda bekletmek çimlenmenin daha hızlı olmasını sağlayacaktır. Barbunya tohumlarının ekileceği toprağın işlenmiş ve gübrelenmiş olması gerekir, gübreleme işleminde ahır gübresi kullanmak barbunya veriminin artmasını sağlar.

  • Ekim yapılırken barbunya tohumları 4-5 cm derinliğe bırakılmalıdır.
  • Sıra üzerindeki tohumlar arası mesafe 8-10 cm kadar olmalıdır.
  • Sıralar arası mesafe için ise 40-50 cm genişlik yeterlidir.
  • Tohumlar ekildikten hemen sonra can suyu verilmelidir.
  • Barbunya fidelerinin boyu 20-25 cm kadar olduğunda çapalama işlemi yapılmalıdır.
  • Toprak çapalanarak havalandırılmalı yabancı otlar temizlenmelidir.
  • Toprak analizi yapılmalı ve sonuçlara göre doğru gübreler uygun miktarda kullanılmalıdır.
  • Yetişen barbunyaları sık sık toplamak verimi artıracaktır.

Barbunya Kaç Günde Bir Sulanır?

Sulamanın kaç günde bir yapılacağı ya da yapılıp yapılmayacağı ekim yapılan bölgenin iklim şartlarına ve bitkilerin su ihtiyaçlarına bağlıdır. Eğer ki uzun süredir yağmur yağmıyor ya da sulama yapılmıyorsa ve de bitkilerin yaprakları açık yeşil renkten koyu yeşile dönmüşse sulama yapılmalıdır. Yapraklar solmaya başlamadan gerekli toprak nemi sağlanmalıdır. Barbunya suyu seven bir bitkidir. Özellikle çiçeklenme ve meyve oluşum dönemlerinde sulamayı artırmak faydalı olacaktır.


Ayrıca bakabilirsiniz: Barbunya Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Bu makale de ilginizi çekebilir: 1 Dönüme Kaç Kilo Fasulye Ekilir, Ne Kadar Fasulye Çıkar?

Siz de barbunya üretimine dair düşüncelerinizi, deneyimlerinizi ve sorularınızı yorum kısmından paylaşabilirsiniz…