1 Dönüme Kaç Kg Yulaf Ekilir, Ne Kadar Yulaf Çıkar?
Eylül 4, 20221 dönüme kaç kg yulaf ekilir? 1 dönümden kaç kg yulaf çıkar? Bir dekara kaç kilo yulaf ekilir? 1 dönüm yere kaç kilo yulaf ekilir? 1 dönümden tarladan kaç kilo yulaf çıkar? Yulaf nasıl ekilir? Bir dönüme kaç kilo yulaf ekilir? Bir dönümden kaç kilo yulaf çıkar? 1 dönümden ne kadar yulaf çıkar? Yulaf ekimi ne zaman yapılır? 1 dönüme kaç kilo yulaf ekilir? Ve benzeri gibi birçok soru, yulaf üretimi yapmayı düşünen kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır.
1 Dönüme Kaç Kg Yulaf Ekilir?
Dönüm başına atılacak olan yulaf tohumu miktarı tohumun iriliği, toprağın yapısı, bölgenin yağış alma durumu gibi faktörlere bağlıdır. Yulaf tohumlarının bin tanesinin ağırlığının, 25 gramın altında olmaması gerekmektedir. Uygun bir tohum çeşidi kullanıldığında, dane üretimi için dekara 15 ila 20 kg kadar tohum yeterli olacaktır. Yeşil ot üretmek için ise dönüm başına atılacak olan yulaf tohumu miktarı 2-4 kilogram daha artırılmalıdır.
1 Dönümden Kaç Kg Yulaf Çıkar?
Uygun iklim ve toprak şartlarında gerekli bakım koşulları sağlandığında bir dekardan yaklaşık olarak 400 kilogram kadar verim alınabilmektedir. Dane verimi çok yüksek olan erkenci tohum çeşidi kullanıldığında, dönümden alınacak olan yulaf miktarı da önemli oranda artacaktır (dönümden 400 ila 800 kilo kadar verim alınabilmektedir).
Yulafa Ne Kadar Gübre Atılır?
Yulaf inorganik madde bakımından azot ve potasyuma ihtiyaç duyar. Bir dönüm yulaf için 4 kilogram azot ve 6 kilogram potasyum gübresi yeterli olmaktadır. Birçok bitkide azot ve fosfor içerikli gübreler kullanılırken yulaf yetiştiriciliğinde ahır gübresi de kullanılabilmektedir. Ahır gübresi toprağın su tutmasını ve iyi bir şekilde havalanmasını sağlar. Bu özellikler tam olarak yulafın ihtiyaçlarını karşıladığı için yulaf yetiştiriciliğinde dönüm başına 2,5 ton kadar hayvan gübresi kullanılabilmektedir.
Yulaf Ne Zaman Ekilir?
Yüksek verim için yulafın kışa dayanabileceği yerlerde ekim kıştan yapılmalıdır. Kışlık ekimde ekim tarihi, bölgelere göre değişmekle birlikte, bitkinin kışa 3-4 yapraklı girecek şekilde ekiminin yapılması gereken zamandır. Türkiye için Ekim ayının ortası ile Aralık ayının sonu arasındaki süreç, kışlık ekim için en uygun zaman aralığıdır.
Kışlık ekimlerde yazlık ekimlere göre daha fazla verim alınmaktadır. Ancak, kışın sert geçtiği ve yulafın kışa dayanamayacağı bölgelerde yazlık ekim yapılmalıdır. Kış sonundan itibaren ilkbaharın başları yazlık ekim için uygun olacaktır. Yazlık yapılacak olan ekimde geç kalınmamalıdır. Sıcak ve kurak bastırmadan bitkilerin başaklanmış olması gerekmektedir.
Yulaf Ne Kadar Sürede Yetişir?
Yulafın yetişme süresi ekimin yapıldığı zamana ve ekim yapılan bölgenin iklim şartlarına bağlıdır. Ayrıca yulaf yetiştiriciliğinde hasat zamanının doğru bir şekilde seçilmesi oldukça önemlidir. O yüzden bu konuya “yulaf hasadı ne zaman yapılır” diye bakmak daha doğru olacaktır.
Yulaf Ne Zaman Hasat Edilir?
Yulafta kardeşlenme fazla olduğundan, bir bitkideki danelerin tümünün olumu için gereken süre, serin iklim tahıllarına göre daha uzundur. Yarı olgunlaşmış salkımın üst dalların uç daneleri sarardığında, aynı salkımın alt daneleri henüz yeşildir. Bitkideki salkım sayısının fazla olduğu koşullarda, danelerin hepsinin olumu için gereken süre daha da uzar. Aynı salkımdaki, aynı kardeşlerdeki hatta aynı başaktaki danelerin bile olum zamanları değişiktir. Öte yandan, birçok yulaf çeşidinde, salkımların oluma ulaştığı zamanda, yapraklar yeşil durumlarını korurlar. Bu durum, yulafın hasadını güçleştirir. Danelerin tümünün olumunu beklemek fazla dane dökümüne, erken hasat ise bir kısım yeşil danelerin de alınmasına yol açar. Bu nedenlerle, yulafta hasat zamanı özenle seçilmek zorundadır.
Yulaf, genellikle ana saptaki danelerin sarı olum ile tam olum arasında bulunduğu sırada biçilmelidir. Sarı olum sonunda başakların saplarla ilgisi kesildiğinden, dane dökme fazla olur. Bu dönemde birinci sapın tüm yaprakları sararmış olup yalnız uç yaprağın tabanı yeşil ve birinci boğum az çok şıralıdır. Öteki kardeşler ise henüz yeşildir. Bu dönemde biçilen saplar 3-5 gün iyice kurutulduktan sonra, harmanı yapılır. Biçerdöverle hasat, bu zamanda yapılamaz. Biçerdöver kullanma olanağı varsa, hasadı biraz daha geciktirerek; birinci ve ikinci saptaki danelerin tam oluma ulaşmasını beklemek gerekir.
Yulafı, kuru ot için yetiştirilmişse sarı olumdan biraz önce, silaj için yetiştirilmişse, süt olum döneminde biçmek uygundur. Kışlık yulaf ekim işlemi gerçekleşmişse hasat işlemi yazlık ekimlere göre birkaç hafta daha erken yapılacaktır. Kışlık yulaflar her zaman daha fazla tane ve saman verimi sunmaktadır.
Yulaf Nasıl Ekilir?
Yulaf tarımında toprağı işlemenin zamanı ve yöntemi; önceki ekimi yapılan bitkiye, yulafın ekim zamanına, yörenin yağış-sıcaklık ilişkilerine ve tarlanın otlanma durumuna göre değişmektedir. Bu arada yulaf, ekim nöbeti için seçilebilecek başlıca tahıllardandır.
Yulaf ekimi, buğday için kullanılan ekim makineleriyle ya da elle serpme olarak yapılabilmektedir. Ağır tavlı topraklarda ekimi yüzeysel, kuru tarım alanlarında ekimi derin yapmak uygundur.
Yulaf, serin iklim tahılları içinde en çok su tüketen bitki olduğundan, toprak işlemenin amacı toprakta yeterli su biriktirmek olmalıdır. Bu nedenle yazlık yulaf ekilecekse, tarla kıştan önce derince sürülerek düzeltilmeden kışa bırakılmalı, ve böylece toprakta bol su biriktirilmesi sağlanmalıdır.
Ayrıca bakabilirsiniz: Yulaf Yetiştiriciliği
Bu makale de ilginizi çekebilir: 1 Dönüme Kaç Kilo Arpa Ekilir, Ne Kadar Arpa Çıkar?
Siz de yulaf üretimi hakkındaki düşüncelerinizi, deneyimlerinizi ve sorularınızı yorum kısmından paylaşabilirsiniz…