Aç Karnına Süt İçmek Mideye Zararlı mı?

Ekim 12, 2021 Yazarı Anketor 0
aç karnına süt içmek mideye zararlı mı

Aç karnına süt içmek mideye zararlı mı? Süt mide asidini artırır mı? Süt mide ülserine zararlı mı? Aç karnına süt içilir mi? Süt mideye zarar verir mi? Süt ne zaman içilir? Mide ülseri olan süt içebilir mi? Ve benzeri gibi sorular süt içmeyi seven kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır.

Aç Karnına Süt İçmek Mideye Zararlı mı?

Süt; ülser gibi bir mide rahatsızlığınız veya laktoza karşı duyarlılığınız yoksa, çok fazla tüketmediğiniz sürece zararlı değildir. Sabah kahvaltıda veya akşamları yatmadan önce süt tüketebilirsiniz. Ancak, laktoz intoleransınız varsa; aç ya da tok olarak süt tükettiğinizde şişkinlik, hazımsızlık, gaz, kramp, ishal ve kabızlık gibi şikayetleriniz olabilir. Eğer ülser gibi bir rahatsızlığınız varsa süt içmek, durumunuzun daha da kötüleşmesine neden olabilir.

Süt Mide Ülserine Zararlı mı?

Toplumun yaklaşık olarak yüzde onunun, hayatının herhangi bir döneminde peptik ülser hastalığı ile karşılaştığı tahmin edilmektedir.

Peptik ülser, mide iç zarında ya da bağırsakta meydana gelen delinme ve kanama gibi yaralardır. Mide asidinin gerektiğinden fazla miktarda olması bu hastalığa sebep olabilmektedir..

Sütte az miktarda asit olmasına rağmen, tüketildiği zaman mide asidine karşı geçici bir bariyer oluşturur. Bu sebeple de süt, mide ağrısını kısa bir süreliğine de olsa rahatlatır.

Ancak, sütün mide asidinin artmasına sebebiyet verecek olan, asit üretimini teşvik edici bir özelliği de vardır. Sütün yağlı, az yağlı veya yağı alınmış olması fark etmez; hepsi de asit salgısını artırır. Kahve, çay ve bira da tıpkı süt gibi mide asidinin salgılanmasının artmasına neden olurlar.

Süt Neden Mide Asidinin Salgılanmasını Artırır?

Sütteki kalsiyum asit üretimini teşvik eder. Ayrıca içerdiği kazein proteini ile süt, mide asidinin salgılanmasını kontrol eden gastrin hormonunu uyararak mide asidinin artmasına sebep olur. Ya da kazein proteinin direkt olarak kendisi, mide zarı hücrelerinden asit üretilmesini sağlar.

Sonuç olarak; süt, mide ağrısını kısa bir süreliğine rahatlatsa da ülser hastalarına süt içmeleri tavsiye edilmemektedir. Çünkü sütün mide yaralarının iyileşmesini engelleyerek ülser hastalığının belirtilerini daha da arttırdığı düşünülmektedir. Bu sebeplerden dolayı ülser hastaları süt tüketirken dikkatli olmalıdır.

Ayrıca bakabilirsiniz: Süt İçmenin Faydaları ve Zararları

Bu makale de ilginizi çekebilir: Süt Sabah mı İçilir Akşam mı?

Sizce aç karnına süt içmek mideye zararlı mı? Bu konu hakkındaki düşünce, deneyim ve önerilerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…