Gres Yağı Diş Ağrısına İyi Gelir mi?

Ekim 7, 2021 Yazarı Anketor 1
gres yağı diş ağrısına iyi gelir mi

Diş ağrısından muzdarip olan kişiler; gres yağı diş ağrısını keser mi, gres yağı diş ağrısına iyi gelir mi ve benzeri gibi sorular sorabilmektedirler.

Gres Yağı Diş Ağrısına İyi Gelir mi?

Dişte kırık, çürük veya çatlak gibi bir durum olduğunda sıcak-soğuk sıvılar ve dişin sinirine ulaşan hava ağrıya neden olur. Yağlar suda çözünmeyen bir molekül yapısına sahiptir. Bu yüzden bulaştıkları yerden yalnız su ile hatta sabunla bile zor çıkmaktadırlar. Gres uygulandıktan sonra yoğunluğu nedeniyle, akmayan, damlamayan bir yapıya sahiptir. Bu sebeple de gres yağı; dişteki kırığı, çatlağı ya da oyuğu tıpkı dolgu gibi kaplayarak sinirlerin dış ortamla bağlantısını kesebilir. Bu durumda ağrı, geçici bir süreliğine kesilebilir. Ancak gresin yutulma ve yutulduğunda da kişiyi zehirleme riski vardır. Bu yüzden böyle yöntemler çok tehlikelidir, uygulanmamalıdır.

Diş ağrısının kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir ve kişi kendi üzerinde çeşitli yöntemler denememelidir.

Halk arasında uygulanan karanfil, sarımsak, alkol, aspirin, diş macunu ve benzeri gibi yöntemler, ağrıyı kısa bir süreliğine kesseler bile aslında işe yaramamakta hatta diş ve çevresindeki dokulara zarar verebildiği için tavsiye edilmemektedir.

Diş ağrısının kalıcı çözümü er ya da geç bir diş hekimine gitmektir. Ayrıca diş ağrısı olmayan gayet sağlıklı kişiler bile altı ayda bir diş hekimlerine görünmelidirler.

Gres Yağı Nedir?

Gres; akışkan bir yağ ile akışkanlığı azaltıcı kalınlaştırıcı bir maddenin, hal olarak katı ile yarı akışkan arasında değişiklik gösterdiği bir tür yağdır. Akışkan kısım genellikle petrol esaslı mineral bir yağ veya sentetik bir akışkan olup, kalınlaştırıcı kısım ise metalik bir sabundur. Gres yağı, özellikle mekanik kısımların rahatça çalışabilmesi ve aşınmanın önlenmesi için endüstrilerde kullanılmaktadır.

Diş Niye Ağrır?

Vücutta ağrıyı hissetmemizi sağlayan yapıların başında sinirler gelir. Dişteki pulpa sinirleri, insan vücudunda bulunan en hassas sinirler arasında yer alır. Eğer organizmada iltihap, apse ya da basınç gibi siniri rahatsız eden hatta öldürmeye çalışan bir durum söz konusu olursa, sinir bunu beyine şikayet eder. Beyin de bunu ağrı olarak benliğimizde hissettirir. Aslında ağrı iyi bir şeydir. Çünkü daha kötüye gitmeden dişteki bir problemi haber verir.

Dişte meydana gelen ağrı; dişin içinde, çenede ve yüzün belirli noktalarında hissedilen oldukça rahatsız edici, kişinin yaşam kalitesini düşüren, genellikle şiddetli bir ağrıdır. Diş ağrısı birçok nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Diş çürüğü, çoğu çocuk ve yetişkin için diş ağrısının birincil nedenidir. Bunun dışında aşağıdaki durumlarda da şiddetli diş ağrısı gelişebilir.

  • Diş veya diş kökünde, kırık ya da çatlak oluşması.
  • Bakteriyel bir enfeksiyona bağlı olarak gelişen diş apsesi.
  • Sinüs enfeksiyonları. Bazen diş köklerindeki bir enfeksiyon da sinüzite sebep olabilir.
  • Geceleri diş gıcırdatma.
  • Diş dolgusundaki bir hasar.
  • Diş kökündeki ve diş etlerindeki iltihap.
  • Yirmilik dişler. Ayrıca yirmilik dişler, damakta çıkacak yer bulamadığı zaman diğer dişleri de sıkıştırarak çürümelerine neden olabilir. Bu gibi durumlarda fazla gecikmeden çekilmeleri gerekmektedir.

Ayrıca bakabilirsiniz: Diş Ağrısı Tedavisi

Bu makale de ilginizi çekebilir: Diş Apsesine Ne İyi Gelir?

Sizce gres yağı, kısa bir süreliğine de olsa diş ağrısını geçirir mi? Düşüncelerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…