Topuk Çatlağına Ne İyi Gelir?

Nisan 4, 2022 Yazarı Pollster 0
topuk çatlağına ne iyi gelir

Topuk çatlağına evde ne iyi gelir? Topuk çatlağına ne sürülür? Ayak çatlağı tedavisi nasıl yapılır? Topuk çatlağı nasıl geçer? Çatlak topuk tedavisi nasıl yapılır? Ayak topuk çatlağı neden olur? Topuk çatlakları hangi vitamin eksikliğinden olur? Topuk çatlağına ne yapılır? Ve benzeri gibi birçok soru, bu problemle karşılaşan kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır.

Ayak Topuk Çatlağı Neden Olur?

Topuk çatlaklarının en yaygın nedeni, ayakların yeteri kadar nemlendirilmemesidir. Ayağın altındaki deri genellikle kuru ve serttir. Bunun nedeni, topuk derisindeki yağ ve ter bezlerinin düşük seviyede bulunmasıdır. Deride bulunan yağ, normalde deriyi yumuşak olması ve kurumaması için destekler. Ayrıca vücudun tüm ağırlığı ayaklara yüklenmektedir. Bu da ayakları yorar ve yıpranmasına yol açabilir. Ayak topuğu çatlağı; yetersiz nem, sürekli basınç ve sürtünme gibi nedenlerle ayak tabanında gelişen bir tür şikayettir. Bu çatlaklar ilerleyen zamanlarda daha derin ve ağrılı olabilmektedir. Ve ne yazık ki birçok insan ayak sağlığını ihmal etmektedir.

Topuk Çatlakları Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

B vitamini eksikliği, demir eksikliği ve östrojen hormonundaki eksiklik topuk çatlaklarının oluşmasını hızlandırır. Kadınlarda menopoz sonrasında östrojen eksikliğine bağlı olarak deri kuruması ve vücuttaki çatlaklar artar. Topuk çatlakları da bu duruma bağlı olarak gelişebilmektedir.

Topuk Çatlağına Ne İyi Gelir?

Herhangi bir yöntem uygulanmadan önce ayaklar mutlaka temizlenmelidir. Yöntemleri uygulamak için en iyi zaman uyumadan hemen öncesidir. İyi bir sonuç için yöntem düzenli olarak uygulanmalıdır. Bu yöntemler her hastada olumlu sonuç vermeyebilir; iyileşme sağlayamayan kişiler mutlaka bir doktora görünmelidirler.

» Bal

Cilde nem verir, kuru ve çatlamış topukları tedavi etmeye yardımcı olur. Bir fincan ılık balın içerisine iki yemek kaşığı kadar süt ekleyin ve karışımı macun haline gelen kadar karıştırın. Çatlamış topukları bu macun ile örtün ve bir gece bekleyin, ertesi gün durulayın. Yumuşak ve onarılmış topuklar için bu yöntemi bir ay boyunca her gece uygulayın.

» Elma Sirkesi

Elma sirkesi hem çatlakları giderme, hem de kötü kokuları önleme konusunda etkilidir. Bir kabın içerisini ılık suyla doldurun. Üzerine yarım çay bardağı kadar elma sirkesi ekleyin. Ayaklarınızı bu suda 15 dakika bekletin.

» Shea Yağı

Pürüzlü veya çatlamış cildi derinlemesine nemlendirmek için iyidir. Çatlamış topukların üzerine yatmadan önce az miktarda shea yağı sürün ve nemlendiricinin cildin derinliklerine kadar nüfuz etmesine izin verin. Olumlu bir sonuç için bu yöntem uzun süre uygulanmalıdır.

» Muz

Muzun nemlendirici özelliği vardır. İki tane olgun muzu soyduktan sonra ezerek bir macun haline getirin ve topuklarınıza uygulayın. Yaklaşık 10 dakika kadar beleyin, ardından ayaklarınızı ılık suyla yıkayın. Bu yöntemin birden fazla uygulanması, topukları daha yumuşak ve pürüzsüz bir hale getirir.

» Pirinç Unu

Küçük pirinç unu taneleri, çatlakları şiddetlendirmeden kuru cildi ve derinlere yerleşmiş kirleri nazikçe temizler. Ayrıca pirinç unu, daha sağlıklı bir cilt için gerekli minerallerin sağlanmasına yardımcı olur. Bir miktar pirinç ununa birkaç damla bal ekleyin ve kalın bir macun oluşturuncaya kadar bunları karıştırın. Daha sonra etkilenen bölgeye bu macunu uygulayın ve ölü deriyi atmak için nazikçe masaj yapın. Sonrasında ayaklarınızı ılık suyla yıkayın ve her tarafına bol miktarda nemlendirici sürün.

» Yulaf Ezmesi

Topuk çatlakları için yulaf özleri içeren yatıştırıcı losyonlar da kullanabilirsiniz.

» Vazelin, Gliserin, Limon, Karbonat, Kantaron Yağı, Çay Ağacı Yağı ve Avokado da topuk çatlaklarına iyi gelebilmektedir.


Ayrıca bakabilirsiniz: Ev Yapımı En İyi 5 Çatlak Kremi

Bu makaleye de göz atabilirsiniz: Topuk Çatlakları Nasıl Önlenir?

Topuk çatlağına başka ne iyi gelebilir? Siz de bu konuya dair düşünce, deneyim ve önerilerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…