Bir Dönüme Kaç Kilo Mısır Ekilir, Ne Kadar Mısır Çıkar?

Ekim 1, 2021 Yazarı Anketor 0
dönüme kaç kilo mısır

Bu yazıda, 1 dönüme kaç kilo mısır ekilir, ne kadar mısır çıkar, 1 dönümden kaç kilo mısır alınır, bir mısır koçanında kaç tane var, silajlık mısır dekarda kaç ton verir, mısır ne kadar sürede yetişir, 1 dekardan kaç ton dane mısır alınır, 1 dönümden kaç kilo mısır silajı çıkar, 1 dönüm tarladan ne kadar mısır çıkar gibi soruların yanıtlarını bulacaksınız.

1 Dönüme Kaç Kilo Mısır Ekilir?

Tarım Orman Bakanlığı sayfasında yer alan bilgilendirme yazısına göre dekara 2-3 kilo tohum ekilir. Hibrit çeşitlerde çeşit özelliklerine göre, bir dekarda 7.500-9.000 adet tohum kullanılır.

1 Dönümden Kaç Kilo Mısır Alınır?

Dönüm başına ortalama 1300-1500 kilo arası verim alındığı belirtilmektedir. Koçansız olarak ise mısırda dönüme ne kadar verir derseniz hemen hemen bu miktar yarı yarıyadır. Dekara ortalama tane verimi 550-600 kilo (kg) civarıdır.

Silajlık Mısır Dekarda Kaç Ton Verir?

Silajlık mısırda dekara atılacak tohum miktarı dane iriliği ve çeşit özelliğine göre 4 – 6 kg’dır. Mısır çeşidinin verim kabiliyetine, yetiştirme bölgesine ve bakım şartlarına bağlı olmakla birlikte tüm şartların uygun olduğu durumlarda dekardan ortalama 6 – 7 ton silajlık mısır alınabilmektedir.

Bir Mısır Koçanında Kaç Tane Var?

Artık mısırı bir tahıl olarak değil, endüstri bitkisi olarak düşünmemiz gerekir. Koçanında 500 ila 1000 arasında tohum oluşur.

Mısır Ne Zaman Ekilir?

Mısırın ekimi için mutlaka ilkbahar mevsimi beklenmelidir. Çünkü mısır ılıman ve sıcak havaları seven bir yaz bitkisidir. Toprak sıcaklığının 10 ila 12 derece kadar olması beklenmelidir. Mısır hangi ayda ekilir? Mart, Nisan, Mayıs ayları mısır ekimi için uygun olan aylardır.

Mısır Ne Kadar Sürede Yetişir?

Çeşidine göre değişse de mısır, ortalama 90 ila 130 gün arasında hasat için uygun hale gelmektedir.

Mısır Nasıl Ekilir?

Mısır artık, makineleşmenin girmediği veya makineli tarıma uygun olmayan bölgelerde uygulanan zoraki serpme ekimin aksine, geliştirilen havalı ekim makineleri ile rahatlıkla istenilen sıra aralığında ve sıra üzeri mesafesinde ekilebilmektedir.

Sıraya ekimlerde genellikle sıra aralığı 70 cm, sıra üzeri mesafesi de 25 cm olarak gerçekleşmektedir. Bu şekilde yapılan ekimlerde, dekarda yaklaşık 6,000 adet bitki bulunmaktadır. Optimum tane verimi açısından ise, yapılan araştırmalarla, dekarda 6.000-7.000 adet bitki bulunması en uygun sıklık olarak belirlenmiştir. Bunun yanında, dekarda 8.000-9.000 bitkinin bulunduğu durumlarda da yüksek verimlerin alınabildiği bilinmektedir.

Eğer mısır ekiminin amacı, silaj elde etmek ise, sıra arası ve sıra üzeri mesafeleri bir miktar daraltılabilir. Örneğin, sıra arası mesafesini 60 cm’ye indirirken, sıra üzeri mesafesi de 15-20 cm’ye indirilebilir. Bu durumda, dekarda daha fazla bitki bulunacağından, bitkiler daha ince, daha uzun boylu ve daha fazla yapraklı olacaklardır. Bunlar ise, silaj verimini arttıran özelliklerdir.

Mısıra Kaç Defa Su Verilir?

Mısırdan yüksek verim alabilmek için zamanında ve yeteri kadar sulama yapılmalıdır. Ekim döneminde toprakta yeteri kadar nem yoksa çıkış işlemini gerçekleştirmek için sulama yapılmalıdır. Mısırda yapraklarda kıvrılma oluşmaya başlamış ise bitkinin su istediğini anlayabiliriz.

Mısırın gelişme dönemlerinde fazlaca suya ihtiyaç duyduğu dönemler:

  • Birinci ara çapa yapıldıktan sonra bitki boyu 10 -15 cm olduğunda.
  • Boğaz doldurma ve gübreleme işleminden sonra.
  • Tepe püskülü çıkışından 7 – 10 gün önce (çiçeklenme döneminde bitkideki su ihtiyacı maksimum seviyeye çıkmaktadır).
  • Daneler süt olum döneminde iken.

Yani mısıra en azından 4-5 defa su verilmelidir.


Ayrıca bakabilirsiniz: Mısır Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

Bu etiket ilginizi çekebilir: Tarımsal Faaliyetler

Siz de mısır üretimine dair düşüncelerinizi, deneyimlerinizi ve sorularınızı yorum kısmından paylaşabilirsiniz…