Acı Biber Kabızlığa İyi Gelir mi?
Eylül 25, 2022Acı biber yemek kabızlığa iyi gelir mi? Acı biber turşusu yemek kabızlığa iyi gelir mi? Kabızlığa acı iyi gelir mi? Acı biber bağırsakları temizler mi? Acı biber neden bağırsakları çalıştırır? Cin biberi kabızlığa iyi gelir mi? Acı biber ishal yapar mı? Acı biber bağırsaklara iyi gelir mi? Biber turşusu kabız yapar mı? Acı biber turşusu bağırsakları çalıştırır mı? Acı biber turşusu kabız yapar mı? Ve benzeri gibi birçok soru, kabızlığa çare arayan kişiler ve acı biber tükettikten sonra ishal olan kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır.
Acı Biber Turşusu Kabızlığa İyi Gelir mi?
İçeriğindeki beta karoten, C vitamini, antioksidanlar ve acı olmasını sağlayan kapsaisin maddesi sayesinde acı biber ve turşusu, metabolizmayı hızlandırarak kabızlığa iyi gelir. Bu durumu şöyle açıklamak yanlış olmayacaktır: Tıpkı yerken ağzımız yandığı için, acı biber ya da acı biber turşusunu bir an önce mideye göndermek istediğimiz gibi, mide ve bağırsaklar da bir an önce acıdan kurtulmak ister. Bu yüzden sindirim sistemi acıya karşı aktivitesini hızlandırır ve dışkılama yoluyla acıdan kurtulmaya çalışır. İshalken zaten aşırı ve sık dışkılama olduğu için acı biber ishale iyi gelmez. Kısacası lifli yapısı ve acı etkisi sayesinde acı biber ve türevleri bağırsakların çalışmasını sağlarlar, kabızlığa iyi gelirler ve kabızlığı önlerler ancak ishale iyi gelmezler.
Acı Biber Bağırsaklara Zarar Verir mi?
Acı biber hepimizin bildiği gibi çok yenildiğinde bazı olumsuzluklara neden olabilmektedir. Özellikle midesi hassas olanlar acı biberden kaçınmalıdır. Birçok faydası olmasına rağmen acı biber tüketimi, ülser gibi mide veya bağırsak rahatsızlıkları olan kişiler ve hemoroit (basur) vakaları için zararlıdır. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi zararlı olduğu için önerilmemektedir.
Sürekli acı biber yemek mideye zarar verebilmektedir. Fazla miktarda acı biber yemenin zararları arasında mide ülseri, mide ya da bağırsak kanseri riski bulunmaktadır. Çok fazla acı tüketmenin zararları bir anda ortaya çıkabildiği gibi yıllar içinde gelişerek komplikasyonlara da yol açabilmektedir. O yüzden herhangi bir sindirim sistemi problemi olanlar, acı tüketimi konusunda dikkatli olmalıdırlar.
Acı Biberin Faydaları Nelerdir?
Son yıllarda sağlığa olan etkisi ve birçok hastalığı iyileştirici özelliği sayesinde acı biber, bilim dünyasında fazlasıyla dikkat çekmektedir.
- Ağrı kesici özelliği vardır.
- Bağışıklık sistemini güçlendirir.
- Sağlığı düzenleyici ve yenileyici etkisi vardır.
- Mineral, vitamin ve lif bakımından zengindir.
- Kan dolaşımını hızlandırır, felç riskini azaltır.
- Merhem özelliği göstererek derinin onarılmasını sağlar.
- Hızlı yağ yakımı sağlar ve böylece kilo vermeye yardımcı olur.
- Balgam söktürücü etkisi vardır, kronik bronşite iyi gelir.
- Kalp krizi, tümör oluşumu ve bir çok kanser türünün gelişme riskini düşürür.
- Kas, eklem, romatizmal ağrılar ve cilt hastalıklarının tedavisine yardım eder.
- Beyinden endorfin salgılanmasını sağlar ve sinirlerin yumuşamasına yardım eder.
Ayrıca bakabilirsiniz: Kabızlığa Ne İyi Gelir?
Bu makale de ilginizi çekebilir: İshale Kefir İyi Gelir mi?
Kabızlığa acı biber iyi gelir mi? Siz de bu konuya dair düşünce, deneyim ve önerilerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…