Ağız Kokusu Neden Olur?
Ekim 16, 2021Bir insanın nefesi neden kokar, neden sürekli ağzım kokuyor, ağız kokusunu gidermek için ne yapmalı, ağız kokusu hangi hastalıkların belirtisi olabilir, ağız kokusu nasıl gider? Ve benzeri gibi birçok soru, bu problemi yaşayan kişilerce sık sık sorulmaktadır. Bu arada, ağız kokusu ile nefes kokusu aynı şeyler değildir. Peki ağız kokusu nedir, neden olur?
Ağız Kokusu Neden Olur?
Ağız kokusu genellikle, ağız bakımının ve hijyeninin tam olarak sağlanamadığı durumlarda meydana gelir. Dilin pürüzlü yüzeyi; bakterileri tutmaya oldukça müsait olduğu için buraya yerleşen bakteriler, tüketilen proteinleri uçucu kükürt bileşenlerine ayırır. Bu sebeple de, ağız kokusu meydana gelir.
Gün içerisinde az su tüketmek de ağız kokusuna yol açacak faktörlerin arasındadır. Su içmek, tükürük üretimini uyarır ve böylece ağız içinde yer alan bakterilerin temizlenmesine yardımcı olur. Diş taşları da ağız kokusuna yol açan bir diğer faktörler arasındadır ve yılda bir kez temizletilmesi önerilmektedir. Ayrıca kişi sigara kullanıyorsa, sigarayı bırakmak da ağız kokusundan kurtulmada etkili olacaktır.
Ağız kokusu, yediğiniz yiyecek türlerine ve diğer sağlıksız yaşam tarzı alışkanlıklarına göre daha da kötüleşebilir. Dişlerin arasında kalan yemek artıkları, diş etlerinin çevresinde ve dilde bakteri üremesine neden olur; ve bu durum da, nefesin kötü kokmasına yol açar. Ayrıca takma dişler de kötü ağız kokusuna neden olabilmektedir.
Ağız Kokusunun Nedenleri
- Sigara içmek, alkol kullanmak,
- Uzun süren açlık durumu,
- Diyet programları uygulamak,
- Uzun süre ağız kuruluğu yaşamak,
- Düzensiz ve sağlıksız beslenme,
- Diş çürükleri ya da diş eti rahatsızlıkları ağız kokusuna neden olabilmektedir.
Genellikle sabahları, rahatsız edici bir ağız kokusu hissedebilirsiniz; bu durum fizyolojik olarak normal kabul edilmektedir. Fakat ağız hijyeninin sağlanmasına rağmen uzun süreli ve rahatsız edici bir koku varsa; nedeni mutlaka araştırılmalıdır. Ağız kokusu, diş sağlığı alışkanlıklarından kaynaklanabileceği gibi çeşitli sağlık sorunlarına da işaret edebilir. Bu duruma yol açabilecek hastalıkları düşünmek gerekmektedir.
Ağız Kokusu Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?
Ağız kokusu bazen; mide, burun eti ve üst solunum yollarına bağlı hastalıklardan da kaynaklanabilmektedir. Bu durumda “ağız kokusu” tabiri yerine “nefes kokusu” söylemini kullanmak daha doğru olacaktır. Nefes kokusu problemini çözmek için; ilk önce altta yatan sebebin araştırılması ve sonrasında tedavi edilmesi gerekmektedir.
- Nefes kokusu; sinüzitin, faranjitin,
- Ağız içi mantar enfeksiyonlarının,
- Bademcik iltihabının,
- Geniz eti ve benzeri gibi boğaz hastalıklarının,
- Reflü gibi mide ve bağırsak hastalıklarının,
- Böbrek rahatsızlıklarının,
- Burun ya da burun eti rahatsızlıklarının,
- Diyabetin, karaciğer yetmezliği ve böbrek yetmezliği gibi sistemik hastalıkların belirtisi olabilir.
Ağız Kokusu Nasıl Gider?
Ağız kokusunun sebebi ağız hijyeninin tam olarak sağlanamaması olabilir. Bu durumda dişleri düzenli olarak fırçalamanın yanı sıra diş ipi ve gargara kullanarak; dişlerin günlük temizliğini en iyi şekilde gerçekleştirmek, bu sorundan kurtulmanız için yeterli olacaktır.
Diş Nasıl Fırçalanır?
Florürlü diş macunu kullanarak günde üç defa ve en az iki dakika olacak şekilde dişler fırçalanmalıdır. Her yemekten sonra, diş aralarında kalan yemek artıkları diş ipiyle temizlenmelidir ve gerekirse antibakteriyel ağız gargaraları kullanılmalıdır.
Sonuç olarak ağız ve diş sağlığı bakımı iyi yapılmasına rağmen, uzun süre ağız kokusu kaybolmuyorsa; altta yatan diğer sebepler araştırılmalıdır. Ayrıca sağlıklı bir kişinin bile, yılda en az iki defa ağız ve diş muayenesi yaptırması önerilmektedir.
Ayrıca bakabilirsiniz: Ağız ve Diş Bakımı
Bu makaleye de göz atabilirsiniz: Nefes Kokusu Neden Olur?
Sizce ağız kokusu neden olur? Bu konu hakkındaki düşünce, deneyim ve önerilerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…
Son Düzenlenme: 14 Ocak 2024