Arı Sokmasına Ne İyi Gelir?

Aralık 5, 2021 Yazarı Pollster 0
arı sokmasına ne iyi gelir

Arı sokmasına karşı ne yapılabilir? Arı sokması ne zaman geçer? Evde ne yapabiliriz? Arı sokması durumunda ne yapılır? Arı sokmasına ne iyi gelir? Ve benzeri gibi sorular bu durumla karşılaşan kişiler tarafından sorulmaktadır.

Arı Sokmasının Belirtileri Nelerdir?

Arı sokması, özellikle arıların en aktif olduğu ve insanların dışarıda daha fazla zaman geçirdiği sıcak aylarda daha yaygın olan, rahatsız edici ve genellikle acı verici bir durumdur. Geçici ağrı ve rahatsızlıktan şiddetli alerjik durumlara kadar çok farklı şikayetlere sebep olabilmektedir. Küçük şikayetler arasında ani, keskin, yakıcı ağrı, ortasında küçük beyaz bir nokta olan kırmızı bir şerit ve sokma bölgesinde şişlik yer alır.

Arı Sokmasına Ne Yapılır?

İlk önce cilde gömülü iğneyi hemen çıkartın. Arıdaki tüm zararlı zehrin vücuda girmesi sadece birkaç saniye sürer. Acıyan bölgeyi tırnağınızla kazıyın veya iğneyi çıkarmak için cımbız kullanın. Arının soktuğu yeri sabun ve su ile yıkayın. Daha sonra kurulayın ve biraz antiseptik merhem sürün. Deriye daha fazla zehir enjekte etmemesi için iğneyi sıkıştırmamaya özen gösterin.

Arı Sokmasına Ne İyi Gelir Evde Çözüm?

» Buz

İğneyi çıkarttıktan sonra, çeşitli şikayetleri anında çözmek için etkilenen bölgeye buz uygulaması yapın. Soğuk hava, iltihaplı maddelerin sokulan bölgede dağılımını yavaşlatır. Ayrıca ağrıyı uyuşturur ve şişliği azaltır. İnce bir el bezine biraz buz küpü koyun ve bezi bağlayın. Bu paketi sokulan yere on ila on beş dakika süresince uygulayın. Bu işlemi ağrı ve şişlik geçene kadar birkaç saatte bir tekrarlayın. Ayrıca arının soktuğu yere soğuk bir şişe su veya bir torba donmuş sebze de tutabilirsiniz. Asla cilde doğrudan soğuk uygulama yapmayın.

» Kabartma Tozu

Asidik özellikteki zehri etkisizleştirerek ağrı, kaşıntı ve şişlikten hızlı bir şekilde kurtulmayı sağlar. 1 tatlı kaşığı karbonatı biraz su ile karıştırmak sureti ile bir macun hazırlayın. Macunu arının soktuğu yere beş ila on dakika boyunca uygulayın. Daha sonra bu bölgeyi ılık su ile yıkayın. Rahatsızlığınız devam ederse birkaç saat sonra bu işlemi tekrarlayın.

» Cadı Fındığı

Cadı fındığı; kaşıntı, ağrı ve şişliğin hafifletilmesine yardımcı olur. Etkilenen bölgeye biraz cadı fındığı (tercihen buzdolabında soğutulmuş) sürün ve kendi kendine kurumaya bırakın. Bu işlemi gerektiği kadar tekrarlayabilirsiniz.

» Elma Sirkesi

Elma sirkesi; zehrin ihtiva ettiği asidi etkisizleştirmeye yardımcı olur. Ayrıca ağrıyı dindirir, kaşıntı ve şişliği de azaltır. Çiğ, filtre edilmemiş elma sirkesine bir pamuk batırın. Daha sonra bu pamuk topunu beş on dakika boyunca arının soktuğu bölgeye tutun. Bu işlemi gerektiği kadar tekrarlayabilirsiniz. Elma sirkesi yoksa beyaz sirke de kullanabilirsiniz.

» Beyaz Diş Macunu

Asidik zehri etkisizleştirerek ağrıyı ve şişliği azaltır. Etkilenen bölgeye biraz diş macunu sürün; birkaç saat durmasına izin verin. Daha sonra nemli bir bezle temizleyin. Bu işlemi gerektiği kadar tekrarlayabilirsiniz.

» Aloe Vera

Aloe vera jeli; arı sokmalarında ağrı, şişlik ve kaşıntıyı hafifletmeye yardımcı olur. Bir aloe vera yaprağını yıkayın, ardından bir bıçakla yararak açın ve jelini çıkartın. Bu taze jeli etkilenen bölgeye uygulayın. Bunu, birkaç gün boyunca günde birkaç defa tekrarlayın.

» Bal

Bal; zehri sulandırmaya ve böylece seyreltilmesine yardımcı olur, enfeksiyon riskini azaltır. Yatıştırıcı özelliği sayesinde şikayetlerin hafiflemesine yardımcı olur. Etkilenen bölgeye biraz saf, çiğ bal sürün; kurumasını bekleyin ve ardından ılık su ile durulayın. Bunu günde birkaç defa tekrarlayın. Eşit miktarlardaki çiğ bal ve zerdeçalı karıştırarak bir macun hazırlayın ve etkilenen bölgeye birkaç gün boyunca günde birkaç kez uygulayın.

» Nane

Ağrıyı, şişliği ve kaşıntıyı azaltmaya yardımcı olur. Günde birkaç defa, arının soktuğu bölgeye doğrudan bir iki damla nane yağı uygulayın. Hassas cildi olanlar; nane yağını zeytinyağı veya Hindistan cevizi yağı ile karıştırdıktan sonra kullanabilirler. Diğer bir seçeneğe göre de, taze nane yapraklarının suyunu çıkardıktan sonra etkilenen bölgeye sürebilirsiniz. Soğuk su ile durulamadan önce kendi kendine kurumasını bekleyin.

» Aspirin

Zehri etkisiz hale getirir, hızlı iyileşmeyi sağlar, ağrı ve şişliği azaltır. Normal bir aspirini toz haline getirin. İnce bir macun oluşturmak için birkaç damla su ile karıştırın. Etkilenen bölgeye uygulayın ve birkaç dakika bekleyin. Daha sonra ılık su ile yıkayın. Bu işlemi de gerektiği kadar tekrarlayabilirsiniz.

Arı Sokması Kaç Günde Geçer?

Hafif şikayetler birkaç gün içinde geçer. Orta dereceli şikayetler ise beş on gün içerisinde iyileşme eğilimi gösterirler. Arı zehri, alerjisi olan kişilerde veya birden fazla arı sokması durumunda daha ciddi bir bağışıklık sistemi etkisi meydana getirebilir. Bu durumlarda hemen tıbbi yardım alınmalıdır. Hafif ve orta dereceli durumlar için evde yapılan tedavi ağrıyı, şişmeyi, kaşıntıyı ve kızarıklığı hafifletmeye yöneliktir. Ciddi durumlar için tıbbi tedavi alınması şarttır.


Ayrıca bakabilirsiniz: Arı Sokması Ölüme Neden Olur mu?

Sağlıkla ilgili diğer yazılar da ilginizi çekebilir.

Arı sokmasına ne iyi gelir? Siz de bu konu hakkındaki düşünce, deneyim ve önerilerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…