Bebeklerde İsilik İçin Ne İyi Gelir?

Temmuz 29, 2022 Yazarı Pollster 0
bebeklerde isilik için ne iyi

Bebeklerde isiliğe ne iyi gelir? Bebeklerde isilik için evde ne iyi gelir, ne yapılabilir? İsilik nedir, neden olur? Bebeklerdeki isiliğe doğal ne iyi gelir? Bebeklerdeki isilik nasıl geçer? Bebek isilik olunca ne yapılır? Bebeklerde isilik evde nasıl tedavi edilir? İsiliği ne geçirir? Bebeklerde isilik nasıl geçer? İsilik için evde ne yapılabilir? Bebek pudrası isiliğe iyi gelir mi? Ve benzeri gibi birçok soru, bu sorunla karşılaşan ebeveynler tarafından sıkça sorulmaktadır.

İsilik Nedir, Neden Olur?

İsilik, ortam sıcaklığının artması ile birlikte, her yaştaki kişide görülebilen bir çeşit cilt rahatsızlığıdır. Genellikle sıcaklık ve nemin yüksek olduğu yaz aylarında, yeni doğan bebeklerde ve küçük yaştaki çocuklarda daha sık görülmektedir. Çoğunlukla karın, sırt, göğüs, boyun, kol ve bacaklarda görülen isilik, vücudun kıvrımlı ve boğumlu yerlerinde daha sık olarak beliren kırmızı-pembe kabartılardır. İsilik, dış faktörlerden oluşan aşırı sıcak ve buna bağlı olarak vücudun kendisini soğutmak için aşırı terlemesinden kaynaklanır. Ter ve diğer dış etkenler, cilt yüzeyindeki gözenekleri kapatarak ter bezi kanallarının tıkanmasına ve bu da isilik oluşumuna sebep olur.

Bebeklerde İsilik Nasıl Önlenir?

Bebeklerin isilik ya da pişik olmasını engellemek için bazı önlemler alınabilir.

  • Bebeğin bezi sık sık kontrol edilmelidir ve tercihen iki saatte bir kez bez değiştirilmelidir.
  • Kızarıklığa neden olan dışkı veya idrarla teması en aza indirmek için, bebeğin ıslak veya kirli bezleri mümkün olan en kısa sürede değiştirilmelidir.
  • Bez değiştirilirken, görünür kir varsa bebeğin altı yumuşak sabun ve ılık suyla, görünürde kir yoksa sadece suyla yıkanmalıdır. Alternatif olarak, bebek bezi bölgesinin temizliği için kokusuz bebek mendilleri de kullanılabilir.
  • Bebeğin bez bölgesini tamamen nemsiz tutmak amacıyla, başka bir bez takmadan önce bebeğin altının tamamen kuruması beklenmelidir.
  • Cildi ovmak yerine, bebeğin altını havalandırarak yavaşça temizlemek en iyisidir. Cildin kendi kendine kuruması için bebeğin bir süre bezsiz kalmasına izin verebilirsiniz.
  • Bebeğin bezi ne çok sıkı ne de çok gevşek olacak şekilde bağlanmalıdır. Yapışkan şeritler bebeğin cildine yapışmayacak şekilde sarılmalıdır. Bez değiştirmeden önce ve sonra eller yıkanmalıdır.
  • Kızarıklığa yatkın olan bebekler için, bebeğin alt bölgesine uygun bir merhem sürülebilir. Bu, bebek bezi ile çevrili bölgenin kayganlaşmasını sağlar ve olası cilt tahrişlerini engeller.

Bebeklerde İsilik İçin Ne İyi Gelir?

» Bezsiz Zaman Geçirme

Pişik bulunan bebeklerin gün içerisinde bez olmadan zaman geçirmesini sağlamak, bebeğin altının kurumasına ve iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Pişik olduğu zaman sıkı, sentetik veya kauçuk altlıklar yerine yüzde yüz pamuklu gevşek altlıklar kullanılmalıdır.

» Durulama

Her bez değişiminde bebeğin altını temizlemenin en iyi yolu cildi bol miktarda ılık su ile yıkamaktır. Bebekte ishal de varsa, ilave temizlik için yumuşak bir sabunda kullanılabilir. Ancak sabun, yalnızca bebeğin bezi kirli olduğunda kullanılmalıdır. Bebeğin altı durulandıktan sonra yeni bir bez bağlamadan önce cildin tamamen kuruduğundan emin olunmalıdır. Kullanılacaksa, koku veya alkol içermeyen bebek mendilleri seçilmelidir.

» Sirke

Bekleyen idrarlı bez, bebeğin yumuşak cildini yakabilir. Sirke, idrarın bu etkisini dengeleyebilmektedir. Yeniden kullanılabilir özellikteki bebek bezleri, sirke solüsyonu ile yıkanmalıdır. Yarım kova suya yarım bardak kadar sirke ekleyin ve bu karışımı bebeğin bezini durulamak için kullanın. Bir bardak suya bir çay kaşığı beyaz sirke ekleyerek zayıf bir sirke karışımı hazırlayın. Bebeğin bezini değiştirirken, altını bu karışımı kullanarak silin.

» Vazelin

Bebek bezi bölgesini idrar ve dışkının tahriş edici etkilerinden korur. Her bez değişiminde ince bir tabaka halinde vazelin kullanabilirsiniz. Kirli bebek bezini çıkardıktan sonra bebeğin altını ılık suyla temizleyin. Pamuklu bir havluyla kurulayın ve ardından vazelin sürün. Bunu her bez değişiminde yaptığınızda pişik hızla iyileşecektir.

» Yulaf Ezmesi

Yulaf ezmesinde bulunan yüksek miktardaki protein, bebeğin yumuşak cildini yatıştırır ve cildin doğal koruyucu bariyerini destekler. Ayrıca cilt gözeneklerinden istenmeyen yağları ve kirleri çıkarır, bebeğin cildinde rahatlatıcı bir etki oluşturur.. Banyo suyuna bir çorba kaşığı kadar kuru yulaf ezmesi ekleyin. Bebeğin 10 ila 15 dakika boyunca suda kalmasını sağlayın. Ardından bu karışım ile bebeği yıkayın. Bunu günde iki defa yapabilirsiniz.

» Hindistan Cevizi Yağı

Hindistan cevizi yağı, bebeğin cildindeki bezden kaynaklanan döküntülerin tedavisi için faydalıdır. Ayrıca bebeğin yumuşak cildi üzerinde yatıştırıcı ve iyileştirici bir etki gösterebilmektedir. Hindistan cevizi yağı mükemmel bir nemlendiricidir. Bebeğin bez bölgesine günde birkaç defa bir miktar Hindistan cevizi yağı sürebilirsiniz.

» Shea Yağı

Shea yağı, bebek bezi döküntülerini önlemeye ve bu döküntülerden kurtulmaya yardımcı olur. Aynı zamanda kan dolaşımını iyileştirir, hücre yenilenmesini destekler ve cildin iyileşmesine yardımcı olur. Bebeğin altını yumuşak sabun ve ılık suyla yıkayın. Yıkanan bölgenin kendiliğinden kurumasını bekleyin. Saf shea yağını eriyene kadar elinizde ovalayın ve ardından tahriş olmuş cilde sürerek ellerinizi etkileyen bölgeye bastırın. Birkaç dakika bekledikten sonra yeni bebek bezini giydirin.

Bebek Pudrası İsiliğe İyi Gelir mi?

Pudra, bebek yağı ve yoğun nemlendiriciler, derideki gözenekleri tıkarlar ve isilik-pişik gibi problemlerin daha da şiddetlenmesine neden olurlar.  Pudra, vücuttaki suyu çekerek ciltteki nemi içine hapseder ve bu da isilik, pişik gibi sorunların gelişme riskini artırır. Ayrıca, kullanımı esnasında solunmasıyla, bebeklerin solunum yollarında ve akciğerlerinde tahrişe neden olabileceğinden bebek pudrası ya da mısır nişastasından uzak durulmalıdır.

Bepanthol Pişik Kremi İsiliğe İyi Gelir mi?

Bepanthen krem, su bazlı yapısıyla rahat ve kolay bir şekilde cilde sürülebilmektedir. Cildi yenileme özelliği sayesinde isilik, döküntü gibi sorunlar için kullanılabilmektedir.


Ayrıca bakabilirsiniz: Bebeklerde İsilik ve Tedavisi

Bu makaleye de göz atabilirsiniz: Sudocrem İsiliğe İyi Gelir mi?

Bebeklerde isilik için ne iyi gelir? Siz de bu konuya dair düşünce, deneyim ve önerilerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…