Bebeklerde Soğuk Algınlığı Evde Tedavi

Mart 1, 2022 Yazarı Pollster 0
bebeklerde soğuk algınlığı evde tedavi

Bebeklerde soğuk algınlığı evde nasıl tedavi edilir? Bebeklerde soğuk algınlığına doğal çözümler nelerdir? Bebekler soğuk aldığında ne yapılmalı? Bebeklerde soğuk algınlığı nasıl geçer? Ve benzeri gibi birçok soru, bu rahatsızlık ile karşılaşan ebeveynler tarafından sıkça sorulmaktadır.

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Neden Olur?

Bebekler, enfekte bir kişiyle ya da kirli hava veya yüzeylerle temas yoluyla hastalığa neden olan virüsleri kapabilirler. Çocuklarda öksürük ve soğuk algınlığının çeşitli sebepleri olabilir:

  • Alerji
  • Astım
  • Soğuk hava
  • Yabancı bir cismin solunması
  • Bakteriyel solunum yolu enfeksiyonları
  • Hava kirliliği ve duman gibi tahriş edici maddeler

Çocuklarda Soğuk Algınlığı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde soğuk algınlığı nasıl anlaşılır? Soğuk algınlığı çeşitli şekillerde kendini gösterebilmekteyse de sık karşılaşılan belirtileri şu şekilde sayabiliriz:

  • Burun akıntısı, burun tıkanıklığı
  • Hapşırma, öksürme
  • İştah kaybı
  • Uykusuzluk
  • Sinirlilik

Bebeklerde Soğuk Algınlığı ve Öksürük

Bebeklerde ve küçük çocuklarda soğuk algınlığı ve öksürük sık görülen bir durumdur. Soğuk algınlığı genellikle bir hafta kadar sürmektedir ve solunum yollarında mukus birikimine sebep olabilmektedir. Olası yan etkiler nedeniyle 6 yaşın altındaki çocuklara öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları verilmesi çoğunlukla önerilmemektedir. Bu nedenle doğru olan doğal yöntemlere başvurmaktır. Çoğu çocuk için öksürük, yalnızca soğuk algınlığının bir belirtisidir. Öksürüğün, hastalığın seyriyle beraber iyileşmesi beklenmelidir çünkü daha hızlı iyileşme için bir şey yapmak mümkün değildir.

Çocuklarda soğuk algınlığı ve öksürük için uygulayabileceğimiz doğal yöntemler elbette vardır. Bu yöntemler şikayetleri hafifletmeye yardımcı olurlar ancak yüksek dereceli ateşin eşlik ettiği soğuk algınlığı ve öksürük için mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır.

Bebekler düz bir şekilde yattığı için öksürük genellikle geceleri kötüleşmektedir. Daha büyük çocuklarda, başlarını kaldırmak için fazladan yastık kullanabilirsiniz.

Bebeklerde Soğuk Algınlığı Evde Tedavi

» Banyo

Küçük bebeklere ateşi düşürmek ve vücut sıcaklığını dengelemek için vücut sıcaklığından (yaklaşık 37 santigrat derece) daha düşük ancak çok da soğuk olmayacak bir sıcaklıktaki suyla banyo yaptırılabilir. Banyo aynı zamanda çocuğu rahatlatır ve daha iyi uyumasını sağlar, bu da daha hızlı bir iyileşme sağlar.

Küçük bebekler için günde 2-3 defa sünger banyosu uygulayabilirsiniz. Bunun için bir el bezini oda sıcaklığındaki suya batırın, fazla suyu sıkın ve ardından ateşi düşürmek için bebeğin koltuk altına, ayaklarına, ellerine ve kasıklarına uygulayın. Ayrıca bebeğin alnına soğuk, nemli bir bez yerleştirebilirsiniz ve birkaç dakikada bir bu bezi değiştirebilirsiniz. Daha büyük çocuklar içinse vücut sıcaklığından daha düşük bir sıcaklıktaki suyla banyo yapılması önerilebilir.

Banyo için çocuğu üşütmeyecek bir sıcaklıkta su kullanılmalıdır. Soğuk su kullanılmamalıdır.

» Buhar Soluma

Buhar solunumu, soğuk algınlığı ve öksürük için güvenli bir yöntemdir. Burun tıkanıklığına neden olan mukusun atılmasına yardımcı olur. Altı aylıktan küçük bebekler için banyodaki sıcak su musluğunu açın ve bebekle birlikte en az 10-15 dakika süresince banyoda oturup bekleyin. 1 yaş ve üzerindeki çocuklar için sıcak suya bir damla kadar okaliptüs yağı ekleyerek çocuğa solutabilirsiniz.

» Bol Sıvı Alımı

Sıvı kaybını önlemek için çocuğa bol miktarda sıvı verilmelidir. Ateş, aşırı terlemeye bu da sıvı kaybına neden olabilir ve durumu kötüleştirebilir. İyi bir su tüketimi, çocuğun mikropları atmasını ve burun kanallarındaki tıkanıklıktan kurtulmasını kolaylaştırır. Sıvıları ve elektrolitleri yenilemeye yardımcı olmak için küçük bebeklere, eczanelerden kolayca temin edebileceğiniz oral rehidratasyon solüsyonları verebilirsiniz. Daha büyük çocuklara düzenli olarak ılık su verilmelidir.

» Tuzlu Damla

Burun damlaları; burun akıntısını hafifletmeye, mukusun gevşetilmesine ve atılmasına ve böylece de burun tıkanıklığının açılmasına yardımcı olabilirler. Tıkanıklığın açılması, mukusun boşalmasına yardımcı olur ve bu da bebeğin daha rahat bir şekilde nefes almasını sağlar. Burun damlalarını, çocuğun ihtiyacına göre daha sık kullanabilirsiniz. Burun tıkanıklığının açılması küçük bebekler için daha önemlidir çünkü süt emerken ya da içerken burunlarının açık olması gerekmektedir.


Ayrıca bakabilirsiniz: Çocukların Ateşi Düşürülürken Yapılan Hatalar

Bu makaleyi de okuyabilirsiniz: Bebeklerde Soğuk Algınlığına Ne İyi Gelir?

Siz de bu konudaki düşünce, deneyim ve önerilerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…