Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Ekim 5, 2021 Yazarı Pollster 0
Burun tıkanıklığına ne iyi gelir

Burun tıkanıklığı nasıl geçer? Evde burun tıkanıklığına ne iyi gelir? Burun tıkanıklığı için evde ne yapılabilir? Ve benzeri gibi sorular, grip olanların ve soğuk algınlığı yaşayanların sıkça sordukları sorulardır.

Burun Tıkanıklığına Evde Ne İyi Gelir?

» Vücudu Nemlendirin

Mukusun incelmesine yardımcı olmak için sıvı alımı arttırılmalıdır. Böylece mukusun kolay atılması sağlanır ve burundan hava geçişini engellemesi önlenir. Aşırı mukusun alınması önemlidir çünkü mukus, sinüsleri doldurarak geniz akıntısı ve diğer sorunlara neden olabilir.

» Sıcak Baskı

Burun tıkanıklığından kurtulmak için buruna ve alın bölgesine sıcak bir havlu veya baskı uygulayabilirsiniz.

» Buhar Soluma

Buhar soluma, mukusu gevşetir; böylece mukus kolayca dışarı atılabilir. Göğüs ve burundaki tıkanıklığı giderir. Ayrıca solunum yollarının yağlanmasına da yardımcı olabilir. Günde iki defa buhar soluma gerçekleştirilebilir. Buhar soluma bir buhar banyosu ile de yapılabilir. Buhar soluma sırasında haşlanmayı önlemek için tedbir alınmalıdır. 12 yaşın altındaki çocuklar, hamile kadınlar ve yüksek tansiyon, kalp veya sinir sistemi hastalığı bulunanların buhar soluma yapmaması önerilir.

» Nemlendirici

Nem seviyelerini artırmak için, özellikle geceleri iç mekanda bir buharlaştırıcı veya soğuk hava nemlendirici kullanabilirsiniz. Bu, mukusun incelmesine yardımcı olarak nefes almanızı kolaylaştırır. Sıcak su cildi yakabileceğinden, özellikle çocukların çevresinde sıcak su buharlaştırıcıları kullanmaktan kaçınılmalıdır.

» Sigara

Sigara dumanına maruz kalmanın burun tıkanıklığı üzerinde olumsuz bir etkisi vardır. Tütün dumanı tahriş edici bir etki gösterir ve sinirlerin iltihaplanmasını artırır. Bu aşırı mukus üretimine neden olarak burnu daha da tıkar.

» Tuzlu Burun Spreyleri/Damlaları

Sprey veya damla şeklindeki ürünler, tıkanıklığı gidermek için düzenli zaman aralıklarında uygulanabilir. İltihabı azaltır ve mukusu sulandırır. Tuzlu spreyler eczanelerden satın alınabilir veya evde yapılabilir. Bu tuzlu su spreyleri üç gün boyunca günde üç dört defa kullanılır, ardından üç gün kullanılmaz. Aşırı kullanımdan kaçınılmalıdır.

» Uçucu Yağ Soluma

Uçucu yağları buhar soluma maddesi olarak kullanmak veya buhar banyolarına eklemek tıkanıklığı gidermeye yardımcı olabilir. Okaliptüs uçucu yağı, burun tıkanıklığını rahatlatır ve astım, rinosinüzit ve KOAH gibi solunum rahatsızlıklarının tedavisinde fayda gösterir. Öksürük sıklığını dört gün sonra önemli ölçüde düşürür. Nane uçucu yağı, öksürükleri hafifletmeye, mukus seviyelerini düşürmeye yarar ve astım, soğuk algınlığı, grip ve bronşit tedavisinde fayda gösterir.

» Buhar Masajı

Buharlı losyonlar, çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı tıkanıklık, öksürük ve uyku bozukluklarında rahatlama sağladıkları için ebeveynler arasında oldukça popülerdir.

» Şifalı Bitkiler

Zencefil ve Sarımsak, tıkanıklığı gidermek için kullanılabilir. Ayrıca burun tıkanıklığı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi şikayetler üreten soğuk algınlığı tedavisinde de fayda gösterir.

» Bazı İlaçlar

Dekonjestanlar ve antihistaminikler burun tıkanıklığını hafifletebilir. Dekonjestanlar, burun dokularının şişmesini azaltır ve ayrıca şişmeye katkıda bulunan kan damarlarını küçültebilir. Antihistaminikler, mukus üretimini engellemeye yardımcı olabilir ve daha uzun bir süre boyunca şişliği de azalabilir. Bu ilaçlar sadece, burun iltihabı ve şişliği gerçek bir alerji sebebiyle meydana gelmişse faydalıdırlar. Bunlar sadece eczaneden temin edilebilirler. Ayrıca bunları, tercihen en fazla dört beş gün olmak üzere, aşırı kullanmamalısınız.


Ayrıca bakabilirsiniz: Rinosinüzit, Sinüzit ve Rinit Arasındaki Fark Nedir?

Bu makaleye de göz atabilirsiniz: Alerjik Rinite Ne İyi Gelir?

Sizce burun tıkanıklığına ne iyi gelir? Bu konuya dair düşünce, deneyim ve önerilerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…