Dini Obsesif Kompulsif Bozukluk
Ekim 2, 2021Bu yazıda, dini obsesif kompulsif bozukluk, dini obsesyon veya dini takıntı nedir, neden oluşur ve örnekleri nelerdir; ve dini obsesyon tedavisi var mıdır gibi sorulara kısaca cevap verilecektir.
Dini Obsesyon veya Dini Takıntı Hastalığı Nedir?
Dini obsesif kompulsif bozukluk, dinine bağlı birinde dince günah ya da yasak sayılan düşüncelerin akla gelmesi ve usullere küfür etme, karşı gelme ve doğru/yanlış veya helal/haram kavramları ile aşırı ilgilenmeyle ilgilidir.
Bu obsesyonlar, abdestin ya da namazın bozulduğu, gusül abdestinin tam olarak alınamadığı, namazda ayet veya duanın yanlış okunduğu, zihinde namaz dışı şeylerin canlandığı ve bu nedenle ibadetlerin eksik kaldığı şeklinde ortaya çıkmaktadır ve sıklıkla yineleme, yıkanma, yeniden abdest alma gibi kompulsiyonlarla seyretmektedir.
Dini Takıntılar Neden Oluşur?
Dinden çıkarım, günah işlerim, yanlış yaptım kabul olmaz düşüncesi ve kaygısı ile dini takıntılar oluşmaktadır. Aslında diğer çoğu takıntıların oluşmasına sebep “korku” dini takıntıların oluşmasında da pay sahibidir.
Dini Obsesif Kompulsif Bozukluk Örnekleri
Şüpheye Düşme Şeklinde Görülen Takıntılar
- Allah var mı yok mu sorusunun sık sık zihne girmesi.
- Acaba abdestim var mı takıntısı.
- Ağzıma üç kere su verdim mi?
- Sureyi doğru okudum mu?
- Su yuttum mu, orucum bozuldu mu?
Günah mı Değil mi Düşüncesi
- Bankadan kredi çekmek haram mı?
- Yolda bulunan parayı kullanmak haram mı?
- Dilenciye para vermek caiz mi, değil mi?
- İkramiye çıksa cami yaptırsa paranın geri kalan kısmı helal midir?
Dini Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi
Eğer kendinizde Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB) belirtilerine rastlıyorsanız bir psikiyatristten yardım almanız son derece önemlidir.
BDT (Bilişsel Davranışçı Terapi) ve seçici serotonin geri alım inhibitörleri (Selective Serotonin Reuptake Inhıbıtors-SSRI) olarak bilinen belli ilaçlar, klinik çalışmalarda OKB tedavisi için etkili ve güvenli olan iki yol olarak gösteriliyor. Her ne kadar BDT yaygın bir hale gelse de, her ruh sağlığı uzmanı BDT uygulama konusunda iyi eğitimli değildir. BDT’yi en iyi uygulayacak kişiler, klinik psikologlar ve sosyal çalışmacılardır. Birlikte çalışmayı düşündüğünüz (potansiyel) terapistin OKB için BDT eğitimi alıp almadığını sormalısınız.
Ayrıca bakabilirsiniz: Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu
Bu makale de ilginizi çekebilir: Sayı Takıntısı Hastalığı
Şahit olduğunuz benzer dini takıntıları yorum kısmından paylaşabilirsiniz…