Etiket: Takıntı Hastalığı

Takıntı Hastalığı – OKB

Obesesif Kompulsif Bozukluk ya da daha bilinen adıyla takıntı hastalığı, kişiyi ve çevresindekileri tam anlamıyla güçsüz bırakan gerçek bir psikolojik bozukluktur. Uydurduğunuz ya da şımarıklık yaptığınız bir şey değildir. Bu durumu siz istemediniz. Obsesif düşünceler ve kaygı karşısında düşünce ve davranış şeklinizi değiştirmeyi öğrenmek, OKB’yi hayatınızdan çıkarmanın anahtarıdır.

OKB semptomlarını en iyi şekilde; çok stresli, faydasız ve doğru yardımı almadan kontrol edilmesi zor bir takım istenmeyen özel deneyimler ve davranış kalıpları olarak düşünebiliriz. Bu özel deneyimler, siz istemesiniz de zihninize zorla giren mantıksız düşünceleri, imgeleri ve şüpheleri yani obsesyon adını verdiğimiz şeyleri içerirler. Çoğunlukla, çevreyle ilgili bir şey tarafından tetiklenen bu zihinsel araya girişler, kötü veya zararlı bir şey olacağına dair korku ve belirsizlik hissi ile birlikte, kaygı ve sıkıntı oluştururlar.

Ayrıca, “savaş ya da kaç” tepkisi dediğimiz, kalp ritminde artış, kas gerginliği, mide rahatsızlığı gibi bir takım bedensel değişiklikler de hissedebilirsiniz. Buna karşılık olarak bu özel deneyimler; kaygıyı azaltmak ve obsesif düşüncelerle başa çıkmak için bir şeyler yapma dürtüsünü tetikler.

Kompulsif ritüeller ve kaçınma stratejileri, OKB’si olan kişilerin obsesif düşüncelerle baş etmek, bir güvenlik ve kesinlik duygusu inşaa etmek ve kaygıyı azaltmak için başvurdukları davranış kalıpları çeşitleridir.

Buradan çıkarılacak kritik öneme sahip iki mesaj vardır:

  1. Obsesyonlar; kaygı, belirsizlik ve sıkıntı uyandırır.
  2. Zorlayıcı ritüeller ve kaçınma; kaygı ve sıkıntıyı azaltmaya yönelik girişimlerdir.

Zorlayıcı ritüeller ve kaçınma davranışları nadiren obsesif kaygı, belirsizlik ve diğer istenmeyen özel deneyimleri kısa vadede azaltmayı başarsalar da bu stratejiler uzun vadede olumsuz sonuç verme eğilimi gösterirler. Bunun nedeni, OKB ile bağlantılı özel deneyimlerin daima geri gelmesidir; dolayısıyla siz de kendinizi giderek daha fazla aynı ritüelleri ve kaçınma davranışlarını yaparken bulursunuz. Zamanla bu kalıplar şiddetlenerek öyle bir noktaya gelir ki insanlar, kaçınma davranışı ve ritüellerle(ki olumsuz sonuç verirler) özel deneyimlerine karşı savaşmaya çalışırken çok fazla enerji harcadıklarını fark ederler ve yaşamlarının önemli alanları alt üst olmuş olur.

Her Şeyi Koklama Hastalığı

Kasım 12, 2021 Yazarı Pollster 0

Her şeyi koklama isteği neden olur? Daha önce her şeyi koklama hastalığı diye bir şey duydunuz mu? Koklamanın aşırıya kaçtığını düşündüğümüz bu davranış şeklini, takıntı hastalığının yani obsesif kompulsif bozukluğun bir türü olarak değerlendirebiliriz. Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir? Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), kişiyi ve çevresindekileri…

Cinsel Takıntı Hastalığı

Ekim 4, 2021 Yazarı Anketor 0

OKB hastalarının, %6 ila %24 oranında cinsel takıntı sorunları ile başa çıkmaya çalıştıkları tahmin edilmektedir. Cinsel takıntı hastalığı, kişinin yakın ve özel ilişkileri üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Cinsel kimlik, cinsel taciz, arkadaşlarla ilgili cinsel düşünceler, ensest düşünceler, aldatma, cinsel sapkınlıklar, hayvanlarla ilgili cinsel düşünceler, şiddet…

Temizlik Takıntısı Hastalığı

Ekim 4, 2021 Yazarı Anketor 0

Temizlik Takıntısı Hastalığı Nedir? Kompulsif (zorlantılı) ritüeller, obsesif kaygıyı azaltmak ve emniyet duygusunu yeniden sağlamak için gerçekleştirdiğiniz tekrarlı davranışlardır. Bu davranışlar çoğu zaman belirli “kurallara” dayanırlar. Elbette ki bu kompulsiyonlar, obsesif korkuları bastırmaya dair aşırı ve gerçeklikten uzak ritüellerdir. Ancak bunlar fazlaca zamanınızı alır, karşı…

Obsesif Kompulsif Bozukluk Çeşitleri Nelerdir?

Ekim 3, 2021 Yazarı Anketor 0

Halk arasında takıntı hastalığı ya da vesvese hastalığı olarak bilinen obsesif kompulsif bozukluk çeşitleri, toplumda oldukça yaygındır. Obsesif Kompulsif Bozukluk Çeşitleri Düşünce obsesyonu, takıntılı düşünce Obsesif cinsel bozukluk Dini obsesif kompulsif bozukluk Sayı Takıntısı Hastalığı Obsesif temizlik takıntısı hastalığı Kompulsif konuşma takıntısı hastalığı Simetri takıntı…

Kompulsif Konuşma Bozukluğu Nedir?

Ekim 3, 2021 Yazarı Anketor 0

Kompulsif (zorlayıcı) konuşma bozukluğu olarak da isimlendirilen  zorlama konuşma çoğu insan için genellikle bir başa çıkma mekanizmasıdır. Zorlayıcı konuşma bazen sadece eksantrik bir kişilik özelliği olmaktan ziyade kişilik bozukluğu gibi zihinsel bir sağlık sorununu gösterebilir. Kompulsif Konuşma Bozukluğu Nedir? Kompulsif konuşma bozukluğu, konuşmacının konuşmaya devam…

Düşünce Obsesyonu, Takıntılı Düşünce Bozukluğu Nedir?

Ekim 2, 2021 Yazarı Anketor 1

Takıntı hastalığından bir diğeri olan düşünce obsesyonu (takıntılı düşünce bozukluğu), konuşurken ve yazarken dili anormal ifade etme yollarına yol açan düzensiz bir düşünme biçimidir. Şizofreni hastalığının birincil semptomlarından biridir, ancak mani ve depresyon gibi diğer zihinsel bozukluklarda da bulunabilir. Çoğu insan zaman zaman düşünce bozukluğu…

OKB Tedavisi

Ekim 2, 2021 Yazarı Pollster 1

Obsesif Kompulsif Bozukluk tedavisinde klinik olarak çalışılmış etkili ve güvenli iki yoldan biri SSRI grubu ilaçlar diğeri ise Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)’dir. Amerikan Psikiyatri Birliği, OKB tedavisi için, aşağıdaki tavsiyeler de dahil olmak üzere temel ilkelere sahiptir. Eğer gerekli çalışmayı yapmaya istekliyseniz ve ağır depresyonunuz…

Dini Obsesif Kompulsif Bozukluk

Ekim 2, 2021 Yazarı Anketor 0

Bu yazıda, dini obsesif kompulsif bozukluk, dini obsesyon veya dini takıntı nedir, neden oluşur ve örnekleri nelerdir; ve dini obsesyon tedavisi var mıdır gibi sorulara kısaca cevap verilecektir. Dini Obsesyon veya Dini Takıntı Hastalığı Nedir? Dini obsesif kompulsif bozukluk, dinine bağlı birinde dince günah ya…

Sayı Takıntısı Hastalığı

Ekim 1, 2021 Yazarı Anketor 0

Sayı sayma takıntısı, tek sayı takıntısı, çift sayı takıntısı gibi  takıntılar sayı takıntısı hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Trafikte plaka okuma, plakadaki sayıları toplama, tek ve çift olma durumuna göre hareket etme… Sayı Takıntısı Hastalığı Bazı kişiler işlerini güçlerini  sayılara göre ayarlar. Mesela; Trafikte plaka okuyanlar, plakadaki…