Kaktüs Radyasyonu Emer mi?

Mart 6, 2022 Yazarı Pollster 0
kaktüs radyasyonu emer mi

Kaktüs radyasyonu emer mi? Kaktüs radyasyondan korur mu? Hangi kaktüs türü radyasyonu emer? Kaktüs radyasyonu emiyor mu? Kaktüs radyasyonu önler mi? Kaktüsler radyasyonun zararlı etkisini azaltır mı? Kaktüs radyasyonu engelliyor mu? Hangi bitkiler radyasyonu emer? Kaktüs radyasyonu alır mı? Kaktüs radyasyonu azaltır mı? Ve benzeri gibi birçok soru sıkça sorulmaktadır.

Kaktüs Radyasyonu Emer mi?

Kaktüsün radyasyonu azalttığı iddiaları 1980’li yıllarda İsviçre’de yapılan bir gözleme dayanmaktadır. Araştırmaya göre laboratuvarlara alınan kaktüsler uzun süre ekran başında duran çalışanların baş ağrısı ve yorgunluk gibi şikayetlerine iyi gelmiştir. Peki, gerçekten de kaktüs radyasyon emer mi?

İddianın temeli kaktüsün içinde bulunan yüksek su miktarıyla alakalıdır. Çünkü su iyi bir radyasyon emicidir. Kaktüsün faydalı olması da bu yüzdendir. Ancak domatesin, karpuzun ya da kavunun kaktüse göre daha yüksek su oranına sahip olduğunu düşünürsek, bunların radyasyona karşı kaktüslerden daha etkili olabileceğini söyleyebiliriz. O yüzden radyasyon emici olarak tek seçenek kaktüs değildir. Haliyle bilgisayarınızın, telefonunuzun ya da modemlerinizin kenarına kaktüs koyabileceğiniz gibi bir domates ya da kavun da koyabilirsiniz. Ancak bu besinleri sonrasında tüketirseniz yine radyasyon almış olursunuz. Ayrıca kaktüs bir paratoner gibi davranan dikenleri ve toprakla olan bağı sayesinde radyasyonu emmede ve topraklamada etkilidir.

Sonuç olarak; domates, karpuz gibi besinlerin ve kaktüsün su oranlarının (domates %94, karpuz %92, kavun %90 ve kaktüs %80 oranında su içerir) çok da farklı olmaması, sonrasında tüketilme şansı olmaması ve de dekoratif olarak da daha uygun olması bakımından radyasyona karşı kaktüs kullanmak daha mantıklı olacaktır.

Radyasyon Nedir?

Radyasyon veya bir başka söylemle ışınım, foton denilen elektromanyetik dalgalar ya da parçacıklar biçimindeki enerji yayılımı veyahut da aktarımıdır. Fotonlar kütlesi bulunmayan enerji paketçikleridir. Uzayda yayılan herhangi bir elektromanyetik ışını meydana getiren unsurlara radyoaktif madde; radyoaktif maddelerin alfa, beta, gama gibi ışınları yaymasına da radyasyon denir.

Alfa, beta, gama, X ışınları ile kozmik ışınlar ve nötronlar çok yüksek frekanslara sahip ışınımlar olduğu için, kimyasal bağları kırabilecek enerjiye sahiptir. Bu bağların kırılması sonucu iyonlaşma gerçekleşir.

Radyasyonun Zararları Nelerdir?

Radyoaktif kirleticiler özellikle insan, hayvan ve bitki sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaparak çevreyi ve ekolojik dengeyi bozmaktadır. Ayrıca radyasyon, canlılarda genetik değişiklere de yol açmaktadır. İyonlaştırıcı elektromanyetik radyasyonlar, hücrenin genetik materyali olan DNA’yı parçalayabilecek kadar enerji taşımaktadır. DNA’nın zarar görmesi sonucu vücuttaki hücreler ölür. Bunun sonucunda da dokular zarar görür. DNA’daki çok az bir zedelenme, kansere yol açabilecek kalıcı değişikliklere sebep olur.

Radyasyonun insan bedeni üzerindeki etkilerini şu şekilde sayabiliriz:

  • Vücuttaki kılların diplerine kadar ulaşarak deri kanserine neden olabilmektedir.
  • Göğüs kanserine veya akciğer kanserine neden olabilmektedir.
  • Kadınlarda yumurtalık veya yumurtalara, erkeklerde testis ve prostata etki edebilmektedir.
  • Lösemi gelişimine neden olabilmektedir.
  • Gözlerde katarakt oluşumuna neden olabilmektedir.
  • Fazla miktarda akyuvar kaybına neden olarak vücudu savunmasız bırakabilmektedir.
  • Mide ve sindirim sistemini etkileyerek mide bulantısı, ishal veya kanlı kusmaya neden olabilmektedir.

Ayrıca bakabilirsiniz: Cep Telefonlarındaki Radyasyon ve İnsan Sağlığına Etkisi

Sağlıkla ilgili diğer yazılar da ilginizi çekebilir.

Kaktüs radyasyonu emer mi? Siz de bu konuya dair düşüncelerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…