Kepek İçin Doğal Çözüm Yolları Nelerdir?
Temmuz 20, 2022Kepek için doğal çözüm yolları nelerdir? Kepeğe doğal çözüm nedir? Kepeğe karşı bitkisel çözüm yolları nelerdir? Kepek en hızlı nasıl geçer? Kepeğe ne iyi gelir bitkisel? Kepek için doğal çözümler nelerdir? Saçtaki kepeğe doğal çözüm nedir? Kepeğe iyi gelen doğal çözümler nelerdir? Kepeğe kesin çözüm nedir? Saçtaki kepek doğal yöntemler ile nasıl geçer? Kepeğe evde ne iyi gelir? Saçtaki kepeği gidermek için ne yapılmalı? Ve benzeri gibi birçok soru, saçlarındaki kepekten kurtulmak isteyen kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır.
Kepek Nedir, Neden Olur?
Gri veya beyaz renkte oluşan kepek, aslında saç derisinde bulunan ölü deri hücrelerinin bir araya gelmesi sonucunda oluşur. Ölü deri hücreleri saçlarda toplanarak pullar oluşturur. Bu pullar aslında bir cilt probleminin belirtisidir. Kepek, yaygın bir kafa derisi hastalığıdır. Kuru cilt, tahriş olmuş yağlı cilt, kafa derisinde bakteri ve mantar büyümesi, iltihaplı cilt rahatsızlıkları ve benzeri gibi unsurlara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Saç derisindeki aşırı kuru cilt, pulların oluşmasıyla birlikte kaşıntıya neden olur. Kepek, sağlıklı bir saç bakımı ile kontrol edilebilir. Evde uygulanabilecek bazı yöntemler de kepeğe iyi gelebilmektedir.
Kepek İçin Doğal Çözüm Yolları Nelerdir?
Kepek için doğal yöntemler kullanırken sabırlı olunmalıdır. En iyi sonuçlar için seçilen yöntemin tutarlı bir şekilde uzun süre yapılması gerekmektedir.
» Neem
Bakteri ve mantarlara karşı etkili olan özellikleri, kepek tedavisinin yanı sıra kafa derisi aknesi, kaşıntılı kafa derisi ve saç dökülmesi gibi diğer birçok saç probleminin etkili bir şekilde tedavi edilmesine yardımcı olur. Dört bardak suda bir avuç kadar neem yaprağını kaynatın. Daha sonra soğutun ve süzün. Haftada 2-3 defa bu çözelti ile saçınızı durulayın.
» Hindistan Cevizi Yağı
Hindistan cevizi yağı kepeğe karşı etkilidir. Ayrıca kuru saç derisini nemlendirir ve kaşıntıyı giderir. Bir miktar Hindistan cevizi yağını limon suyu ile karıştırın. Karışımı saç derisine sürün ve birkaç dakika boyunca masaj yapın. En az 20 dakika kadar bekleyin ve ardından saçı yıkayın. Bu yöntemi haftada 2-3 defa uygulayın.
» Elma Sirkesi
Saç derisinin pH dengesinin sağlanmasına yardımcı olarak mantar oluşumunu engeller. Aynı zamanda doğal bir saç temizleyici görevi görür, tıkanmış gözenekleri ve saç köklerini temizlemeye yardımcı olur. İki yemek kaşığı kadar elma sirkesini eşit miktarda su ve 15-20 damla çay ağacı yağı ile karıştırın. Karışımı saç derisine uygulayın ve masaj yapın. Birkaç dakika sonra saçı durulayın. Bu yöntemi haftada 2-3 defa uygulayın.
» Kabartma Tozu
Hafif bir peeling etkisi olan kabartma tozu, ölü deri hücrelerinin atılmasına yardımcı olur ve fazla yağı emer. Ayrıca kafa derisinin pH seviyesini dengelemeye ve kepek oluşumuna neden olan mantarların büyümesini azaltmaya yardımcı olur. Saçı ıslattıktan sonra saç derisine bir avuç kadar karbonat sürün. Birkaç dakika sonra saçı ılık suyla iyice durulayın. Birkaç hafta boyunca haftada 1-2 defa bu işlemi tekrarlayın. Bu uygulamadan sonra saçı şampuanlamayın.
» Beyaz Sirke
Kepek için evde uygulanabilecek en iyi tedavilerden biridir. Sirke, asidik özelliği sayesinde kafa derisinde mantar oluşumunu engeller ve kaşıntıyı hafifletir. İki bardak suya yarım bardak sirke ekleyin. Saçı şampuanladıktan sonra bu karışımla durulayın. Diğer bir yöntem olarak da iki ölçek beyaz sirkeyi, bir ölçek zeytinyağı ve üç ölçek su ile karıştırın ve bu karışımla kafa derisine masaj yapın. 10 dakika sonra saçı durulayın ve hafif bir şampuan ile şampuanlayın. Bu yöntemlerden birini haftada 1-2 defa uygulayın.
» Zeytinyağı
Kuru saç derisi, etkili bir doğal nemlendirici özelliği olan doğal sızma zeytinyağı kullanımı ile tedavi edilebilmektedir. Bir miktar zeytinyağını biraz ısıtın. Ilımış zeytinyağı ile saç derisine masaj yapın ve ardından saçı ılık bir havluyla sarın. En az 45 dakika veya bir gece boyunca bu şekilde bekleyin ve ardından saçı şampuanlayıp bakımını yapın. Bu yöntemi haftada birkaç kez tekrarlayın.
» Çay Ağacı Yağı
Saçı yıkarken normal şampuana birkaç damla çay ağacı yağı ekleyin. Her 30 gram kadar şampuan için bu uçucu yağdan bir damla ekleyin. Bir çorba kaşığı zeytinyağına veya Hindistan cevizi yağına birkaç damla çay ağacı yağı ekleyerek yağı seyreltebilirsiniz. Karışımı saça uygulayın, en az 30 dakika veya bir gece bekleyin ve ardından saçı yıkayın. Bunu haftada 1-2 defa yapın.
» Limon Suyu
Limon suyu, kepeğe neden olabilecek mantarlarla savaşan asitler içerir. Ayrıca kafa derisindeki kaşıntıyı gidermeye yardımcı olur. Çeyrek fincan sade yoğurtla yarım limon suyu karıştırın, ardından saça ve saç derisine uygulayın. Saçı durulamadan ve şampuanlamadan önce 20 dakika kadar bekleyin. Diğer bir yöntem olarak da, bir miktar suyla karıştırılmış birkaç çay kaşığı limon suyuyla saç derisine masaj yapabilirsiniz. Saçı durulamadan ve şampuanlamadan önce 5 dakika bekleyin. Bu yöntemlerden birini haftada birkaç kez yapın.
» Aspirin
İçerdiği salisilik asit sayesinde saç derisini soyarak kepeği kontrol etmeye yardımcı olabilmektedir. İki tane aspirini ince bir toz haline getirin ve bir damla şampuanla karıştırın. Kafa derisine masaj yaparak saçı bu karışımla yıkayın. Birkaç dakika bekleyin ve ardından saçı iyice durulayın. Tozu tamamen çıkarmak için saçı normal şampuanla tekrar yıkabilirsiniz. Bir başka yöntem olarak da, üç tane aspirini ezin ve tozu bir çorba kaşığı sirke içinde çözün. Daha sonra bu karışımla kafa derisine masaj yapın. Yarım saat bekleyin ve ardından saçı iyice yıkayın.
» Çemen Otu Tohumu
Kepeği büyük ölçüde kontrol etmeye yardımcı olabilecek özelliklere sahiptir. 2-3 yemek kaşığı kadar çemen otu tohumunu bir gece boyunca suda bekletin ve sabah ince bir hamur haline getirin. Küre ayrıca birkaç çay kaşığı sade yoğurt da ekleyebilirsiniz. Bu macunu saç derisinin her yerine uygulayın ve birkaç saat bekleyin. Ardından saçı durulayın ve şampuanlayın. Bunu haftada bir iki defa yapın.
Ayrıca bakabilirsiniz: Kepeklerden Kurtulmanızı Sağlayacak 9 Doğal Yöntem
Bu makale de ilginizi çekebilir: Ustura Vurulan Saça Sarımsak Sürmek
Kepek için en iyi doğal çözüm yolları nelerdir? Siz de bu konuya dair düşünce, deneyim ve önerilerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…