Kompulsif Konuşma Bozukluğu Nedir?

Ekim 3, 2021 Yazarı Anketor 0
kompulsif konuşma bozukluğu

Kompulsif (zorlayıcı) konuşma bozukluğu olarak da isimlendirilen  zorlama konuşma çoğu insan için genellikle bir başa çıkma mekanizmasıdır. Zorlayıcı konuşma bazen sadece eksantrik bir kişilik özelliği olmaktan ziyade kişilik bozukluğu gibi zihinsel bir sağlık sorununu gösterebilir.

Kompulsif Konuşma Bozukluğu Nedir?

Kompulsif konuşma bozukluğu, konuşmacının konuşmaya devam etme zorunluluğunu hissettiği bir konuşma şeklidir. Bu durum ile mücadele eden insanlar, konuşmalarının kontrolsüz veya takıntılı olduğunun farkında olabilir, ancak kendilerini güvende ve kontrol altında hissetmek için konuşmaya ihtiyaçları varmış gibi hissederler. Kompulsif konuşma durumunda iken konuşamamak, yüksek düzeyde kaygı, öfke duyguları veya bunalma duygusu ile sonuçlanabilir.

Kompulsif konuşma, çok konuşmaktan daha fazlasını ifade eder. Bu kişiler konuştukları kişinin konuşmayı terk etmeye istekli olduğunu bilmelerine rağmen konuşmaya devam edebilir, hatta yanlış yaptığını veya karşı tarafın uygunsuz düşüncelerini bile kabul edebilirler.

Kompulsif Konuşma Bozukluğu Zararlı mıdır?

Bir dizi akıl hastalığına genellikle kompulsif konuşma eşlik eder. Bunlardan bazıları şunlardır:

Bipolar Bozukluk

Bipolar Bozukluk, kompulsif konuşma ile ortaya çıkabilen bir duygudurum bozukluğudur. Zorlayıcı konuşma, genellikle depresyon dönemlerinden ziyade mani dönemlerinde ortaya çıkar ve genellikle düşünmeye ve hatta nefes almaya çok az yer bırakan hızlı bir konuşma modeli ile tanımlanır.

Narsistik Kişilik Bozukluğu

Narsisistik Kişilik Bozukluğu, semptom olarak zorlayıcı konuşmayı içerebilir. Bu bozuklukta, kompulsif konuşma genellikle kendini geliştirmek veya başkalarını aşağılamak için kompulsif bir ihtiyaç olarak kendini gösterir. Örneğin Narsisistik Kişilik Bozukluğu olan bir kişi, dinleyicilerinin rahatlığı veya ilgisi pahasına bile olsa tüm başarılarını anlatır.

Şizotipal Kişilik Bozukluğu

Şizotipal Kişilik Bozukluğu, semptom olarak zorlayıcı konuşmayı da içerebilir. Spesifik fikirler veya inançlar, kompulsif konuşmanın konusu olabilir. Konular komplo teorilerini, paranoyak inançları içerebilir. Bu kişilik bozukluğuna sahip kişiler, garip veya olağandışı görünen şekillerde konuşma sergileyebilirler; örneğin, alışılmadık ifadeler veya terminoloji kullanabilirler.

Yukarıda verilen örnekler semptom olarak zorlayıcı konuşmayı içeren kapsamlı bir zihinsel sağlık bozuklukları listesi değildir, ancak zorlayıcı konuşmanın altta yatan bir akıl hastalığını nasıl yansıtabileceğine dair bazı örnekler sunar. Zorlayıcı yani kompulsif konuşmaya genellikle aşırı rahatsızlık ve yüksek düzeyde endişe ve korku eşlik eder.

Kompulsif Konuşma Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Kompulsif  yani çok konuşma hastalığı, kompulsif veya baskılı konuşmadan sorumlu bilinçaltı duruma hitap edilerek tedavi edilir. Zorlayıcı konuşma kişilerarası ilişkileri zorlaştırabileceğinden, terapi zorlayıcı konuşanlar için iyi bir fikirdir ve bu semptomla başa çıkmak, altta yatan bir akıl hastalığını tedavi etmenin ilk adımı olabilir.

Zorlayıcı konuşma, bununla birlikte, genellikle anksiyete, mani, depresyon veya kişilerarası zorluklar gibi daha geniş bir semptom kümesinin parçasıdır. Bu semptomlar bir ruh hali veya kişilik bozukluğunun parçası olabilir.

Baskı altında, zorlayıcı veya herhangi bir şekilde zorlanmış gibi hissettiren sebeplerle çok fazla konuşuyor iseniz bir akıl sağlığı uzmanından yardım istemek ileriye dönük yararlı bir adım olabilir. Kompulsiyonları kontrol altına almak imkansız görünebilir, ancak lisanslı bir ruh sağlığı danışmanının rehberliğine başvurmak, konuşma kalıplarını iyileştirmek, sözlü tavırlar üzerinde kontrolü yeniden kazanmak ve hem iletişim hem de  sorunla başa çıkmanın daha sağlıklı yöntemlerini geliştirmek için gerekli araçları sunabilir.


Ayrıca bakabilirsiniz: Narsistik Kişilik Bozukluğu

Bu makale de ilginizi çekebilir: Cinsel Takıntı Hastalığı

Siz de kompulsif konuşma bozukluğu hakkındaki düşüncelerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…

Son Düzenlenme: 13 Ocak 2024