Mide Taşı Neden Olur?
Ekim 18, 2021Mide taşı nedir, midede taş olur mu, mide taşı neden olur, mide taşı belirtileri nelerdir, mide taşı nasıl düşer? Ve benzeri gibi sorular, bu problemle karşılaşan kişiler tarafından sorulabilmektedir.
Mide Taşı Nedir, Neden Olur?
Midenin sindirmekte zorlandığı, özellikle de kabuklu ve çekirdekli yiyeceklerin kalıntıları; bir süre sonra sertleşerek midede taş oluşmasına neden olabilmektedir. Bu taşları fark etmek, uzun bir süre geçene kadar mümkün değildir. Şiddetli mide ağrılarının olması ve uzun süren kabızlıklar, mide taşının belirtileri olabilir. Bu taşlar endoskopik yöntemler ile çıkarılmaktadır.
Midede taş oluşumu, çok sık görülen bir durum değildir. Şiddetli mide ağrılarının sebebi mide taşlarından daha çok safra kesesi taşlarıdır. Safra kesesi taşları özellikle kadınlarda daha çok görülmektedir ve mide ağrısına sebep olabilmektedirler. Bu yüzden safra kesesinde taş olanlar, taştan kaynaklanan ağrıyı mide ağrısı olarak ifade edebilirler.
Mide Ağrısı Neden Olur?
Mide ağrısı hastalık değildir; bir problemin ya da hastalığın belirtisidir. Kişi mide ağrısını karnının sol üst kısmında hisseder. Hafif ve hemen geçici olabileceği gibi, şiddetli bir ağrı da olabilmektedir. Mide ağrısının birçok nedeni vardır.
- Sağlıksız beslenme alışkanlıkları veya aşırı miktarda yemek yemek.
- Yiyeceklere karşı bir alerjinin veya intoleransın olması.
- Stres, üzüntü veya benzeri gibi psikolojik nedenler.
- Obezite (Aşırı kilolu olma).
- Kahve, alkol, tütün ve benzeri gibi maddelerin kullanımı.
- Reflü, gastrit ve ülser gibi mide hastalıkları.
- Gıda zehirlenmesi.
- Viral veyahut da bakteriyel enfeksiyonlar.
- Midede gelişen tümör, mide kanseri.
Midede hissedilen her ağrının kaynağı mide olmayabilir. Bazen karın bölgesinde bulunan safra kesesi, kalp, bağırsak gibi organlardan kaynaklanan sorunlar da mide ağrısına sebep olabilmektedir. Ağrının asıl sebebini bulabilmek için beraberinde görülen diğer semptomlara da bakmak son derece önemlidir. Bazense karın ağrısının sebebi bulunamaz ve ağrı saatler ya da günler içerisinde kendiliğinden geçer.
Safra Kesesi Taşı
Safra kesesi taşları oldukça sinsi bir şekilde gelişirler ve ilk başlarda herhangi bir belirti vermezler. Büyük bir çoğunluğu, aciller durumlar dışında bazı tetkikler yapılırken veyahut da kimi ameliyatlar sırasında tesadüfen fark edilirler. Eğer safra taşları safra kanalına geçerek burada bir tıkanmaya sebep olursa, daha sorunlu bir süreç gelişir. Bu duruma tıkanma sarılığı denmektedir. Tıkanma sarılığı olan bir hastada; safra kesesi ile ortak kanalı kullanması sebebiyle, pankreasın iltihaplanması yani pankreatit gelişebilir. Akut pankreatit, hayatı ciddi anlamda tehlikeye sokabilen bir hastalıktır. Tıkanma sarılığının birtakım belirtileri mevcuttur.
- Ani ve hızlı bir şekilde ağırlaşarak karnın sağ üst bölgesine ve oradan da sırta; daha sonra da kürek kemiklerinin arasından geçerek sağ omuza kadar ilerleyen bir ağrı olabilmektedir..
- Bulantı ve kusma olabilmektedir.
- Safra bağırsaklara geçip atılamadığı için açık renkli dışkı ve idrar renginde koyulaşma olabilir.
- Aşırı gaz, ishal ve benzeri gibi sindirim sitemi problemleri gelişebilmektedir.
Ayrıca bakabilirsiniz: Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?
Sağlıkla ilgili diğer yazılar da ilginizi çekebilir.
Siz de bu konu hakkındaki düşüncelerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…
Son Düzenlenme: 3 Aralık 2023