Sinüzite Ne İyi Gelir?
Ekim 3, 2021Sinüzit nedir? Sinüzitin belirtileri nelerdir? Sinüzite ne iyi gelir evde ne yapabiliriz?
Sinüzit Nedir?
Üst çene, burun çevresi, gözaltı ve alın kemiğinin içinde yer alan hava boşlukları sinüs olarak tanımlanır. Mukoza yapısına benzer bir yapıya sahip olan sinüsler ince bir zar ile çevrilidir. Sinüsler, normal şartlarda, soluduğumuz havayı nemlendirerek ısıtan yapılar olup solunum sisteminin bir parçasıdır. Sinüzit, sinüslerin iltihaplanmasıdır.
Sinüzitin Belirtileri Nelerdir?
Sinüzitin belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Genellikle görülen belirtiler şunlardır:
- Baş ağrısı, burun tıkanıklığı, geniz akıntısı.
- Burunda, yüzde ve göz çevresinde dolgunluk hissi ve ağrı.
- Sarı ya da yeşil renkte burun akıntısı.
- Koku ve tat duyularında kayıp.
- Kulakta dolgunluk hissi.
- Halsizlik ve yorgunluk.
Sinüzite Evde Ne İyi Gelir?
» Buhar Soluma
Sinüzit için en iyi tedavi buhar solumadır. Buhar soluma, burun tıkanıklığını temizlemek ve sinüsleri açmak için doğal bir balgam söktürücü görevi görür. Ayrıca tahriş olmuş solunum yolunun yağlanmasına da yardımcı olabilir. Küçük bir sıcak su küvetine birkaç damla nane veya okaliptüs esansiyel yağı ekleyin. Başınızı bir havluyla örtün ve buharı birkaç dakika soluyun. Bunu günde birkaç defa tekrarlayın. Ayrıca, sıcak bir duş alın ve 5-10 dakika boyunca buhar soluyun. Bunu günde 1-2 defa yapabilirsiniz. Buhar soluma, küçük çocuklar, hamileler ve yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları ya da merkezi sinir sistemi bozuklukları olan kişiler için uygun olmayabilir.
» Tuzlu Solüsyon
Burun yıkama için salin solüsyonu kullanımı, sinüziti tedavi etmenin etkili bir yoludur. Salin solüsyonu, mukusu incelterek ve burun yollarından atılmasını sağlayarak sinüslerdeki basıncı azaltmaya çalışır. Ayrıca, burun geçişlerinin kurumasını önler. Bir tatlı kaşığı deniz tuzunu iki bardak damıtılmış veya önceden kaynatılmış suda eritin. Bir burun yıkama kabına 1 bardak solüsyon doldurun. Bir lavabonun üzerinde dururken, musluğun ucunu burun deliğinizin birine yerleştirin, başınızı yana doğru eğin ve suyun diğer burun deliğinden dışarı akmasına izin verin. Burun yıkama kabını tekrar doldurun ve diğer burun deliğiyle işlemi tekrarlayın. Bu tedaviyi birkaç gün boyunca günde 1-2 defa tekrarlayın.
» Kırmızıbiber
Sinüzit için başka bir etkili ev ilacıdır. Kırmızıbiberdeki bir madde ağrı kesici olarak çalışır ve burun tıkanıklığını azaltmaya yardımcı olur. Kırmızıbiber doğal bir tıkanıklık gidericidir, yani balgam veya mukusu gevşetmeye yardımcı olarak ondan kurtulmayı kolaylaştırır. Ayrıca, burun yollarını daraltan şişlik ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olur. Bir tatlı kaşığı kırmızıbiber ve balı karıştırın ve günde birkaç defa tüketin. Diğer bir seçenek ise 1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı kırmızıbiber tozu eklemektir. Mukusu gevşetmek ve atılımını hızlandırmak için bu karışımı günde üç defa içebilirsiniz.
Sarımsak, Yaban Turpu, Çemen Tohumu, Kekik Yağı, Kara Tohum, Bromelain.
Nemlendirici Sinüzite İyi Gelir mi?
Çok sıcak olan hava, tıkalı burnu şiddetlendirebilir. Bu nedenle, evdeki nemi bir nemlendirici yardımıyla ayarlamak, burun tıkanıklığından kaynaklanan sinüs ağrısını azaltmanın hızlı ve kolay bir yolu olabilir. Sinüsler en iyi, %35-45 nem oranı kaydeden nemli ve sıcak bir ortamda çalışır. Nemlendiriciyi tercih ettiğiniz düzeye ayarlayın, böylece ortam nemli olur. Bu nemli havayı solumak, tahriş olmuş dokularla burundaki ve sinüslerdeki şişmiş kan damarlarını rahatlatabilir. Sinüslerdeki mukusu da inceltebilir, bu da burnu tıkayan mukusu dışarı atma ve nefesi normale döndürmeye yardımcı olur. Uyuduğunuz odaya nemlendirici koyduğunuzdan emin olun.
Ayrıca bakabilirsiniz: Sinüzit Neden Olur?
Sinüzit ve baş ağrısı nasıl geçer? Siz de sinüzit tedavisi için düşünce, deneyim ve önerilerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…
Son Düzenlenme: 13 Ocak 2024