Teknik Analiz: Trendler, Destek-Direnç Noktaları
Haziran 2, 2024Teknik Analiz: Trendler, Destek-Direnç Noktaları…
Teknik Analiz: Trendler ve Destek Direnç Seviyeleri
♦ Charles Dow:
- Artan Trend (Boğa Piyasası)
- Azalan Trend (Ayı Piyasası)
- Yatay Hareket (Balık Piyasası)
♦ Trendler üç ana kısımdan oluşmaktadır:
- Ana Trend
- Ara Trend
- Kısa Vadeli Trend
♦ Artan trendde dip noktası en az iki defa test edilmelidir. Trend çizgisi bu iki noktadan geçmelidir. Daha sonra herhangi bir dip nokta bu çizginin altında kalmamalıdır.
♦ Azalan trendde en az iki tepe noktanın birleştirilmesi gerekir.
♦ Trendler çizilirken grafiğin gözle görülebilir bir şekilde artmış veya azalmış olması gerekir.
♦ Kısa vadeli trend doğrusunun eğimi çok iken; uzun vadeli trendde eğim azdır.
♦ Fiyatların düşerek aşağı doğru kırmaya çalıştığı çizgi yatay destek çizgisidir. Tam tersine yukarıya doğru kırmaya çalıştığı çizgi ise yatay direnç çizgisidir.
♦ Destek ve direnç çizgilerinden oluşan yatay kanal kırıldığı zaman, kanalın genişliği kadar kırılan yönde bir fiyat hareketi bekleriz.
♦ Bir desteğin veya direncin kırılması için en az iki üç mum o yönde ilerlemesi lazımdır.
♦ Kanalların çizilebilmesi için öncelikle bir trendin çizilmesi ve buna paralel bir çizginin de en yüksek ya da en düşük fiyat seviyelerinden geçirilmesi gerekir.
♦ Azalan ve artan kanallarda da tıpkı yatay kanalda olduğu gibi kırıldığı zaman kırıldığı yönde kanal genişliği kadar bir ilerleme bekleriz.
♦ Artan trendler daha sonra destek çizgisini oluştururken; her bir azalan trend de bir direnç çizgisini oluşturur.
♦ Fiyatların destek ya da direnç çizgisine çarptığında, tekrar geri dönüp kanal içine gireceğini kabul ederiz. Eğer geriye dönüp kanal içine girmiyorsa, fiyatlar destek ya da direnç çizgisini kırıyorsa; destek çizgisi direnç haline, direnç çizgisi de destek haline gelir.
Yorumlama
- Bir trend çizgisi ne kadar çok dip ya da tepe noktasından geçmiş ise o kadar güçlüdür.
- Bir trend çizgisinin süresi ne kadar uzun olursa o kadar sağlamdır.
- Bir trend çizgisinin eğimi yatay ise fiyatların bu trendi kırması durumunda daha fazla düşeceği; eğer trend çizgisi daha dik ise kırılmalardan sonra fiyatların fazla düşmeyeceği söylenebilir. Dolayısıyla daha dik bir trend çizgisi daha güvenilir bir limandır.
Trend Kırılma Kuralları
- Trendin kesin olarak kırılabilmesi için fiyatta, trend çizgisini kırdığı andan itibaren %3-%5 arasında ya da daha fazla bir oranda değer değişmesi gerekir.
- Fiyatlar trend çizgisini kırdıktan sonra 3 mum arka arkaya kırılma yönünde ilerlerse trend çizgisi kırılmış sayılabilir.
- Eğer trend çizgimizi aştığımızı düşünüyorsak ve bu zaman diliminde işlem hacmi de artıyorsa trendin kırıldığını söyleyebiliriz. Eğer ki işlem hacminde gözle görülür bariz bir artış yoksa trend kırılması ihtimali daha düşüktür ve bu bir tuzak olabilir.
Boğa ve Ayı Tuzağı
♦ Trend kimi durumlarda kırılmış gibi görünse de belli bir süre sonra tekrar kanalın içine girebilir. Yani fiyatlar artan bir trend içerisinde iken; trend kırılabilir ve düşüş başlayabilir. Ama kısa süre sonra tekrar yükselerek artan trende girebilir. İşte bu duruma “Ayı Tuzağı” denir.
♦ Fiyatlar azalan bir trend içerisinde iken yukarı doğru kırılabilir. Ama bir süre sonra tekrar düşüş yaparak azalan trende geri dönebilir. Bu duruma da “Boğa Tuzağı” denir.
♦ Bu tuzakları ayırt etmede en önemli olan “İşlem Hacminin Artması”dır.
♦ Aşağı doğru kırılmalarda işlem miktarının birkaç gün öncesine göre artmış olması yeterli iken yukarı doğru trend kırılmalarında, trendin yukarı doğru kırıldığı noktadan önceki bir haftalık ortalama işlem miktarının en az 1,5-2 katı kadar yüksek bir işlem olması gerekir.
♦ Destek ve dirençler kırılmaz değillerdir. Asıl önemli olan şey kırılıp kırılmayacağını dikkatle izlemektir.
♦ Destek denilen nokta alım noktası değildir. Aşağı kırılıp kırılmayacağı dikkatle izlenmesi gereken noktadır.
♦ Direnç seviyeleri kısa vadeli olarak satış için kullanılsa bile yukarı doğru kırılıp kırılmayacağı dikkatle izlenmesi gereken noktalardır.
♦ Trendlerin kırıldığı noktalarda trend kırılma kurallarına (yukarıda sıraladığımız 3 kural) dikkat etmemiz gerekir. Sadece bir tane trend kırılma kuralı gerçekleşse dahi trend kırılabilirken; bazen de üç şart birden gerçekleşir ama trend yine de kırılmaz. Bu durumlarda biz diğer bilgilerimizi (İndikatörler, Formasyonlar, Mum Grafikleri) de komplike bir şekilde kullanarak gerçekten bir trend kırılmasının olup olmadığını değerlendirmeliyiz.
NOT: Kısa vadeli işlemler için yarım saatlik ya da saatlik, orta vadeli işlemler için 4 saatlik, uzun vadeli işlemler için de günlük grafiklerde çalışılabilir. Ancak kısa vadeli işlemlerde de yatırım aracının uzun vadedeki seyrine bakmak faydalı olacaktır.
Sonraki bölüm: Teknik Analiz İndikatörler: Toplama Dağıtım Endeksi (ADI)
Önceki bölüm: Teknik Analiz: Mum Grafikleri ve Yorumlanması
İlk bölüm: Yatırım ve Teknik Analiz
Ayrıca bakabilirsiniz: TradingView