Yatak Yarasına Ne İyi Gelir?

Ocak 27, 2022 Yazarı Pollster 0
yatak yarasına ne iyi gelir

Yatak yaraları nasıl tedavi edilmelidir? Yatak yarasına ne iyi gelir? Evde yatak yaraları nasıl tedavi edilir? Yatak-bası yaralarına ne iyi gelir? Yatak yaraları nasıl geçer? Ve benzeri gibi sorular bu problemle karşılaşan kişiler tarafından sorulmaktadır.

Yatak Yarası Tedavisi

Bası yaraları mutlaka bir doktor tarafından takip edilmelidir ve tedavisinde bazı hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Yatak yaraları zamanında kontrol edilmediği takdirde derin bir yaraya ya da ülsere dönüşebilir ve iltihap gibi enfeksiyon belirtileri gelişebilir. Hastada kabarcıklar veya açık bir yara oluşması durumunda, derhal doktora başvurulmalıdır. Ağrılı kötü koku, bölgede irin oluşumu, ağrı etrafında kızarıklık ve hassasiyet, şişlik, ateş gibi enfeksiyon belirtileri için de acil tıbbi bakım alınması gerekmektedir. Yatak yaralarının iyileşmesini teşvik etmek ve enfeksiyon riskini azaltmak için ciddi hijyen önlemleri uygulanmalıdır.

Bası Yarasına Ne İyi Gelir?

» Pozisyon Değişimi

Yaraya neden olan basıncı ve sürtünmeyi azaltmak için hastanın pozisyonunu sık sık değiştirmek yatak yaralarıyla başa çıkmada önemlidir. Pozisyon değişimi, mevcut yaraları tahriş edebilecek olan cilt üzerindeki stresi ve baskıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. Aynı zamanda yeni yaraların gelişme riskini de azaltacaktır.

Mekanik yükü azaltmak için hastanın sık sık döndürülmesi ve yeniden konumlandırılması, yatak yaralarının önlenmesinde en önemli uygulamalardan biridir. Bu sebeple saatlik olarak pozisyon değişimi yapılmalıdır; vücudun sağ tarafına yatış, sırt üstü yatış, vücudun sol tarafına yatış. Daha sonra bu sıra baştan tekrarlanır.

» Tuzlu Su

Gevşek ve ölü olan dokuyu çıkarmak için yatak yaraları tuzlu su ile temizlenmelidir. Düzgün temizlenmeyen yatak yaraları enfeksiyona ve iltihaplanmaya daha yatkındır. Tuzlu su fazla sıvıyı azaltacaktır.

2 çay kaşığı tuzu bir bardak suya ekleyin, ardından kaynatın ve soğumaya bırakın. Vücudun etkilenen bölgesini temizlemek için bu çözeltiyi kullanabilirsiniz. Temizlediğiniz alanın iyice kurumasını bekleyin ve ardından bandaj ile kapatın. Bunu günde birkaç defa tekrarlayın.

Evde Yatak Yarası Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?

» Diyet Değişiklikleri

Yatak yarası olan kişilerin beslenme ihtiyaçları çok fazladır. Enfeksiyon riskini azaltmak ve yara iyileşmesini desteklemek için vücut fazladan protein, kalori, vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Örneğin, cilt ve kan damarlarının sağlığı için C vitamini gereklidir ve genellikle de yatak yaraları olan kişiler için C vitamini alınması tavsiye edilmektedir. Çinko, hasarlı olan cilt dokularının onarılması ve yaraların iyileşmesi için önemli bir mineraldir. Yetersiz protein alımı yaraların iyileşmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Yaraları iyileştirecek bir diyet için, doktordan ya da beslenme uzmanı tarafından sağlanan bir diyet programı uygulanmalıdır.

» Özel Destek

Bası yaralarının gelişme riski daha yüksek olan ve zaten yatak yarası mevcut kişilerde özel şilteler ve kaplamalar gibi basıncı azaltan destek yüzeyleri tercih edilmelidir. İki çeşit özel basınç düşürücü destek yüzeyi mevcuttur. Birisi, yün veya hayvan derisinden yapılmış ya da silikon veya jel gibi malzemeler içeren belirli tipte şilteler ve kaplamalardır. Bunlar basıncı daha geniş bir alana dağıtmaya yardımcı olurlar. Bir diğer tipte ise hastanın vücudunun farklı bölgelerine uygulanan basınç düzenli aralıklar ile değiştirilir. Hava dolu şilteler veya kaplamalar, farklı yerlerde daha büyük ya da daha küçük miktarlarda havayla pompalanır. Eğer hasta tekerlekli sandalye kullanıyorsa, hastanın vücut şekline daha iyi uyan bir sandalye minderinin temin edilmesi düşünülebilir. Hastadan tekerlekli sandalyeye uygun köpük ya da jel koltuk minderine oturması istenir.

Yatak Yarasına Ne İyi Gelir Bitkisel Çözüm?

» Bal

Bal, ciltte oluşmuş olan hafif yatak yaralarını yatıştırır. Ağrıyı hafifletebilir, kaşıntıyı azaltabilir ve iyileşmeyi destekleyebilir. Ayrıca enfeksiyon riskini de azaltabilir. Ayrıca bal, yatak yaraları için güvenli ve tatmin edici bir pansuman malzemesi olarak kullanılabilir. Vücudun etkilenen bölgesine bir miktar saf bal sürün ve üzerini temiz bir bandajla örtün. Bu tedaviyi günde bir defa uygulayabilirsiniz.

» Zerdeçal

Yatak yaralarının iyileşme sürecini hızlandırır. Ayrıca zerdeçal, hastanın vücudunun semptomlarla başa çıkmasına ve enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan etkilere sahiptir. Etkilenen bölgeyi temiz su ile temizleyin. Yarayı örtecek kadar temiz zerdeçal tozu serpin. Bölgeyi temiz bir bandajla örtün. Hızlı iyileşme için günde 3 defa bu işlemi tekrarlayabilirsiniz. Ayrıca, hastaya günde iki kere ılık zerdeçal sütü içirebilirsiniz.

» Aloe Vera

İyileştirici ve yatıştırıcı özelliklerinden dolayı yatak yaralarının iyileşmesini hızlandırabilir ve enfeksiyonu kontrol altına alabilir. Ayrıca, etkilenen cildi nemlendirerek hızlı bir iyileşme sağlar. Bir aloe vera yaprağını kesin ve jelini çıkarın. Bu jeli etkilenen bölgeye uygulayın ve birkaç dakika boyunca hafifçe ovalayın. Kendi kendine kurumasını bekleyin, ardından temiz ve nemli bir bez ile silin. Bu işlemi günde 3 defa tekrarlayın. Hastalarda iyileşmeyi teşvik etmek amacıyla aloe vera jel tozu, krem veya merhemi kullanabilirsiniz.

» Zeytinyağı

Yağ asitleri açısından zengin olan zeytinyağı, hastanın cildini sağlıklı tutacak ve sürekli baskıdan kaynaklanan hasarlardan koruyacaktır. Ayrıca, hastanın vücuduna masaj yapmak kan dolaşımını iyileştirecektir. Hastanın bacaklarına ve sırtına az bir miktar ılık sızma zeytinyağı sürün. Yağ cildin derinliklerine nüfuz edene kadar nazik bir şekilde masaj yapın. Yaraları iyileştirmek ve yeni yaraların oluşmasını önlemek için günde 3-4 defa bu işlemi uygulayın. Masaj yaparken yaralara baskı uygulamamaya dikkat edin.


Ayrıca bakabilirsiniz: Yatak Yarası Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu makaleyi de okuyabilirsiniz: Yatak Yarası Nedir, Neden Olur?

Yatak yarasına ne iyi gelir? Siz de bu konu hakkındaki düşüncelerinizi ve önerilerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…

Son Düzenlenme: 8 Aralık 2023