1 Dönüme Kaç Kilo Buğday Ekilir, Ne Kadar Buğday Çıkar?

1 dönüme kaç kilo buğday ekilir

1 dönüme kaç kilo buğday ekilir? 1 dönümden kaç kilo buğday çıkar? Buğday dekara kaç kilo verir? 1 dönümden kaç kilo buğday alınır? Bir dönüme kaç kilo buğday ekilir? 1 dekara kaç kg buğday ekilir? 1 dönüme kaç kg buğday ekilir? Buğday dönüme ne kadar gübre atılır? 1 dönüm tarlaya kaç kg buğday ekilir? 1 dönüm tarladan kaç kilo buğday çıkar? Buğday dönüme kaç kg ekilir? 1 dekar kaç kg buğday verir? Bir dönümden kaç kilo buğday çıkar? Bir dekara kaç kilo buğday ekilir? Buğday dönüme kaç kilo ekilir? 1 dönüm araziye kaç kg buğday ekilir? Buğday suyu sever mi? Ve benzeri gibi pek çok soru, buğday üretimi yapmak isteyen kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır.

1 Dönüme Kaç Kilo Buğday Ekilir?

Mibzer ile yapılan ekimlerde dönüme ortalama 15 ila 20 kilogram kadar buğday tohumu yeterli olurken, elle yapılan serpme ekimlerde dekar başına 25 ila 30 kilogram kadar tohumluk buğday gerekmektedir.

1 Dönümden Kaç Kilo Buğday Çıkar?

Sulama yapılması, hava koşullarının iyi olması durumunda, kaliteli tohum ve gübreleme ile bir dönümden 750 kiloya kadar buğday alınabilmektedir. Uygun bakım şartlarında, iklime ve arazi yapısına bağlı olarak dekardan 1 tona kadar buğday alınabilmektedir.

1 Dekar Buğdaya Ne Kadar Gübre Atılır?

Gerekli olan gübre miktarı ve çeşidi, ekimin yapıldığı bölgenin toprak yapısına ve de iklim şartlarına bağlıdır. Kurak şartlarda bir dönüm buğdaya 5 ila 10 kilo, sulak şartlarda ise 15 kiloya kadar azot gübresi (üst gübresi) atılabilmektedir. Bu miktarların 3 kilogram kadarları taban gübreleme sırasında verilirse; üst gübreleme sırasında bir dönüm buğdaya kurak şartlarda 2 ila 10 kilo, sulak şartlarda ise 12 kilo kadar azot gübresi atılmalıdır. Üst gübreleme kuru şartlarda tek seferde, yağışı yeterli olan veya sulama yapılan yerlerde ise eşit parçalar halinde en az iki defa yapılmalıdır; gübreleme en az iki defada yapılacaksa, bir sonraki gübreleme yağıştan ya da sulamadan sonra yapılmalıdır. Üst gübreleme kardeşlenme döneminden (tohumun topraktan çıktıktan sonra  birden fazla kök ve sap oluşturduğu dönem) itibaren yapılmalıdır. Alt gübresi ise tohum ekimi sırasında yapılmaktadır. Taban gübrelemede atılacak olan gübre çeşidinin ve miktarının belirlenmesi için topraktaki besin maddeleri ve mineraller mutlaka analiz edilmelidir. Maximum verim için toprak analizine ve düzgün bir programa göre gübreleme yapılmalıdır.

Buğday Ne Zaman Ekilir?

Buğdayın ekim zamanı bölgeden bölgeye değişiklik göstermektedir. Ekim için uygun zamanı bölgenin iklimi ve tohum yatağındaki toprak sıcaklığı belirler. Toprak sıcaklığının 8 ila 10 derece arasında olması, bitkilerin köklerinin hızlı gelişmesini sağlar. Ayrıca doğru zamanda yapılan ekim sayesinde ekinler, maruz kalacağı kış soğuğuna daha iyi dayanır. Buğday genellikle kışlık olarak yetiştirilmektedir ve Ekim ayında ekimi yapılmaktadır. Eğer ilkbaharda ekim yapılacaksa, ekimin mümkün olduğunca erken gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir.

Buğday Ne Kadar Sürede Yetişir?

Sonbaharda ekilen buğdaylar kışın yetişirler, yaz aylarında da hasat edilirler. Ekimden hasada kadar yaklaşık olarak 9 ay geçmektedir. Yazlık buğday üretiminde ekim ilkbaharda yapılacağı için bu süre daha kısa olacaktır; ancak yazlık buğday ekiminde kışlık ekime göre daha düşük verim elde edilmektedir.

Buğday Nasıl Ekilir?

Buğday genellikle ekim nöbeti ile yetiştirilmektedir. Yüksek verim ve kaliteli ürün almak için sertifikalı tohum kullanılmalıdır.

  • Ekim için öncelikle toprağın pulluk ile sürülmesi ve karıştırılması gerekmektedir.
  • Tohum ekimi genellikle makineler aracılığı ile yapılmaktadır.
  • 5 cm kadar derinlik tohum için yeterli olacaktır.

Buğday Sulaması Nasıl Yapılır?

Buğday genellikle sulama yapılmadan yetiştirilmektedir. Çok kurak zamanlarda, buğdayın çiçeklenme veya süt olum dönemlerinde uygun yöntemlerle sulama yapılabilmektedir. Buğdaylar, en fazla sapa kalkma ve süt olum dönemlerinde suya ihtiyaç duymaktadır. Buğdayda dane kayıplarının önlenmesi için nemin %14’ün altına düşmemesi gerekir; bu nem düzeyi hasadın işareti sayılmaktadır. Buğdaylar biçerdöver yardımı ile rutubet düzeyi %14’ün altına indiğinde biçilmektedir.


Ayrıca bakabilirsiniz: Buğday Yetiştiriciliği

Bu makale de ilginizi çekebilir: 1 Dönüme Kaç Kilo Soğan Ekilir, Ne Kadar Soğan Çıkar?

Siz de buğday üretimine dair düşüncelerinizi, deneyimlerinizi ve sorularınızı yorum kısmından paylaşabilirsiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir