1 Dönüme Kaç Kilo Patates Ekilir, Ne Kadar Patates Çıkar?

1 dönüme kaç kilo patates ekilir

1 dönüme kaç kilo patates ekilir? 1 dönümden ne kadar patates çıkar? Dekara kaç kg patates ekilir? Bir dönüme ne kadar, kaç kilo patates tohumu ekilir? Bir dönümden kaç kilo patates alınır? 1 dekara kaç kilo patates ekilir? 1 dönüm araziye kaç kilo patates ekilir? Patates dönüme ne kadar, kaç kilo verir? Patates ne zaman ekilir? 1 dönüme kaç kg patates tohumu ekilir? Patates kaç ayda çıkar, su ister mi? Ve benzeri gibi birçok soru, patates yetiştirmek isteyen kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır.

1 Dönüme Kaç Kilo Patates Ekilir?

Dönüm başına ekilecek olan patates miktarı, ekim yapılacak olan alanın sulak ya da kurak olmasına bağlı olarak değişmektedir. Bol yağış alan iklim bölgelerinde bir dönüme 200 ila 300 kilo kadar patates tohumu ekilebilmektedir. Eğer kurak bölgelerde patates tarımı yapılacaksa, dekar başına 150 kg tohumluk patates yeterli olacaktır.

1 Dönümden Kaç Kilo Patates Çıkar?

İyi bir tohum seçildiğinde ve uygun şartlar sağlandığında, dekar başına yaklaşık olarak 3000-3500 kilogram kadar verim alınabilmektedir.

Patates Ne Zaman Ekilir?

Patatesin ekim zamanı, bölgelerin iklim farklılıklarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Havanın ve toprağın çok sıcak ya da çok soğuk olması patateslerin yetişmesini olumsuz yönde etkiler. İlkbaharda donların sona erdiği, toprak sıcaklığının 8-10°C’yi bulduğu zamanlar patates ekimi için en uygun zamandır. Kışın şubat ayında, ilkbaharda mart-nisan aylarında ve yazın temmuz-ağustos aylarında da patates ekimi yapılabilmektedir.

Patates Ne Kadar Sürede Yetişir?

Patatesler ekildikten sonra, uygun koşullar sağlandığı taktirde 3-4 ay gibi bir sürede hasat için hazır hale gelir. Dolayısıyla patates ne zaman toplanır sorusunun cevabı da ekimin ne zaman yapıldığına bağlıdır.

Ekilen Patatesin Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Patateste hasat zamanının geldiği; yaprak ve sapların sararıp kuruduğundan, yumruların normal büyüklüğünü alarak bitkiden kolayca ayrıldığından ve kabuklarının kalınlaşıp sertleştiğinden anlaşılır. Olgun patatesin kabuğu kolayca soyulmaz. Yumruların kesiti ıslak olmamalıdır.

Patates Nasıl Ekilir?

  • Genellikle büyük patates yumruları kesilerek ekilirken küçük yumrular kesilmeden ekilir. Patatesleri kesmenin avantajları ve dezavantajları mevcuttur. Eğer yumrular kesilecekse her parçada en az bir sürgün gözü olmalıdır. Kesilen parçalar 2 gün boyunca, kesilmiş yüz kabuklanır gibi oluncaya kadar kuru bir yerde bekletilmelidir.
  • Üretimi artırmak için patates, diğer bitkilerle nöbetleşe ekilmelidir. Patates, bir çapa bitkisi olduğu için ekim nöbeti içerisinde önemli bir yeri vardır. Özellikle, hafif yapılı topraklarda ekim nöbetine sokulabilecek en iyi bitkilerden birisidir. Patates bitkisi kendisinden sonra ekilecek bitkiye temiz ve havalanmış bir toprak bırakmaktadır.
  • Ekim yapılacak alan pulluk ile derin bir şekilde sürülmeli, tarla taşlardan ve kayalardan temizlenmelidir.
  • Patates ekimi için tepe ve eğimli tarlalar daha uygundur.
  • İlk önce 10-15 cm derinliğinde karıklar açılır. Karıkların uzunluğu elinizdeki tohum miktarına bağlıdır. Karıklar arasında en az 70 cm kadar mesafe olmalıdır.
  • Yumrular ya da kesilmiş patates parçaları karıkların içerisine, aralarında en az 25 cm kadar bir mesafe olacak şekilde yerleştirilmelidir.
  • Tohumlar yerleştirildikten sonra üzerleri toprakla örtülür. Daha sonrasında, yan sıradaki karık açılırken çıkan toprak da önceki karığın üzerine atılır ve patates karığının üzeri yükselerek sırt şeklini alır. Böylece hem patateslerin yerleri ve sıraları belli olur, hem arada ki çukurlar sulama için arklar oluşturur hem de patateslerin derinde yetişmesi sağlanır ve bu da verimi artırır.

Patates Kaç Günde Bir Sulanır?

Patateslerin su ihtiyaçları, bitki gelişiminin ilk aşamalarında genellikle daha azdır ama olgunlaşma döneminde ve sonrasındaki yumru gelişimi aşamalarında yavaş yavaş artar. Su ihtiyacı, bitkilerin alt yapraklarındaki solma ve sararmalarla kendini belli eder.

  • Kış aylarında yapılan ekimlerde, birçok çiftçi yağışa bağlı olarak haftada iki defa sulama yapar. Kurak geçen zamanlarda ise normalden daha sık sulama yaparlar.
  • Kumlu topraklarda, ağır topraklardan daha sık sulama gerekir.
  • Toprağın her zaman nemli olması önemlidir ancak aşırı miktarda da sulama yapılmamalıdır. En iyi verim için topraktaki mevcut su oranı %30 ila %40 seviyelerinde olmalıdır.
  • Ayrıca aşırı sulama erozyona, hastalıklara karşı duyarlılığa, su kaybına, ekstra enerji maliyetlerine, azot süzülmesine ve mahsul veriminde azalmaya sebep olabilmektedir.

Ayrıca bakabilirsiniz: Patates Yetiştiriciliği

Bu makale de ilginizi çekebilir: 1 Dönüme Kaç Kilo Ayçiçeği Ekilir, Ne Kadar Ayçiçeği Çıkar?

Siz de patates tarımı hakkındaki düşüncelerinizi ve deneyimlerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…

2 Responses

  1. Mustafa saraç dedi ki:

    Kuzey Ege’de patates ekimi yapmak istiyorum rakım 500 ne zaman Ekim yapmak gerekir ve hangi cins bana uygun dekarda ne kadar verim verir

    • Pollster dedi ki:

      Kuzey Ege Bölgesi’nde patates ekimi için uygun zaman genellikle Mart ve Nisan aylarıdır.
      Patates çeşidi seçimi, iklim koşullarına, toprak yapısına ve yetiştirme amacınıza bağlı olarak değişir. Genellikle Kuzey Ege Bölgesi’nde yetiştiriciliği yapılan ve iyi sonuçlar alınan çeşitler Agria, Marabel, Santana, Kenmore çeşitleridir. Bunlardan Agria ve Marabel yüksek verim ve kaliteli patatesler sağlarken Kenmore hastalıklara karşı dirençlidir. Santana Kuzey Ege iklimine uygun bir çeşittir.
      Dekar başına verim; toprak kalitesi, iklim koşulları, kullanılan çeşit, sulama, gübreleme ve zararlı organizmalarla mücadele gibi birçok faktöre bağlı olarak değişebilir. İyi tarım uygulamalarıyla ve doğru çeşit seçimiyle daha yüksek verimler elde edilebilir. İyi bir bakım ve uygun yetiştirme koşullarıyla ve özellikle de gerekli sulama iyi şekilde yapılırsa dönümden 6 tona kadar da ürün alınabilir.
      Patates yetiştiriciliği hakkında daha spesifik bilgiler almak için, bölgenizdeki tarım uzmanlarına veya tarım danışmanlarına danışmanız önemlidir. Ayrıca, yerel tarım kooperatifleri veya tarım il müdürlükleri de size yardımcı olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir