1 Dönüme Kaç Kilo Soğan Ekilir, Ne Kadar Soğan Çıkar?

Ağustos 8, 2022 Yazarı Pollster 1
1 dönüme kaç kilo soğan ekilir

1 dönüm tarlaya kaç kg soğan ekilir? 1 dönüme kaç kilo soğan ekilir? Bir dönüme kaç kilo soğan tohumu ekilir? 1 dönüm araziden ne kadar soğan çıkar? 1 dönüme kaç kilo arpacık ekilir? Kuru soğan ne zaman sökülür? 1 dönüme kaç kilo kıska dikilir? Kuru soğan kaç ayda yetişir? Soğan kaç günde bir sulanır? 1 dönümden kaç kilo soğan alınır? 1 dekardan ne kadar soğan alınır? Yeşil soğan kaç ayda yetişir? 1 dönüm yeşil soğan kaç ton verir? 1 kilo soğan tohumu ne kadar alana ekilir? Ve benzeri gibi birçok soru, soğan üretimi yapmak isteyen kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır.

1 Dönüme Kaç Kilo Soğan Tohumu Ekilir?

Soğan üretimi genellikle iki farklı yol ile yapılmaktadır. Soğan tohumları direkt olarak baş soğan yetiştirmek üzere ekilecekse, bir dönüme ortalama olarak 2 kilo kadar tohum atılmalıdır. Tohumlardan arpacık soğanı veyahut da taze soğan elde etmek için yapılan ekimlerde ise dönüm başına 5 kilogram tohum atılabilmektedir.

1 Dönüme Kaç Kilo Arpacık Soğanı Ekilir?

Soğan üretimi için kullanılacak olan arpacık soğanlar, 1-2 cm büyüklüğünde olmalıdır. Kuru soğan üretimi için dekar başına 35-40 kilogram kadar kıska (arpacık soğanı) gerekmektedir. Taze soğan üretmek içinse dönüme 40 ila 60 kilo kadar kıska ekilebilmektedir.

1 Dönümden Kaç Kilo Arpacık Soğanı Alınır?

Ekim için kullanılacak olan tohumun kalitesi, hasadın verimliliği bakımından büyük önem taşır. Uygun tohum çeşidi, toprak ve bakım şartları sağlandığında dekardan yaklaşık olarak 500-1500 kg kadar kıska alınabilmektedir.

1 Dönüm Tarladan Ne Kadar Yeşil Soğan Çıkar?

Taze soğan üretimi için uygun şartlar sağlandığında, dönümden 2 ila 6 ton kadar verim elde edilebilmektedir.

1 Dönümden Kaç Kilo Kuru Soğan Çıkar?

Uygun tohum kullanıldığında, gerekli bakım ve yetiştirme şartları sağlandığında, bir dönümden 2000 ila 5000 kilo arasında kuru soğan elde edilebilmektedir.

Soğan Ne Zaman Ekilir?

Soğan tohumu ekimi ilkbahar, sonbahar ya da yaz aylarında yapılabilmektedir. Tohum ekilmeden önce nemli bir bezin içinde bekletilmesi gerekir. Toprak ısısının mutlaka 10-20 derece olması gerekir. Toprağa ekimi gerçekleştirildikten sonra çimlenmeye başlayan soğan tohumlarının üzerindeki şeffaf naylon kaldırılmalı ve direk güneş ışığından korunmaya özen gösterilmelidir. Arpacık soğanı ekimi ise Nisan-Mayıs ayları gibi yapılabilmektedir.

Soğan Ne Kadar Sürede Yetişir?

Arpacık soğanları, tohum ekiminden 5-6 ay sonra hasat için hazır hale gelmektedir. Taze soğan ise, arpacık soğanlarının ekiminden 1 ay kadar sonra elde edilebilmektedir. Direk tohumdan baş bağlayan çeşitlerde bir yıl içerisinde baş soğan üretimi gerçekleştirilebilir iken, ancak arpacık ile üretilebilen çeşitlerde kuru soğan elde etmek için iki yıl gerekir. Kuru soğanlar, arpacık soğanlarının ekiminden 6 ay kadar sonra hasat için hazır hale gelmektedir.

Soğan Nasıl Ekilir?

Soğan üretimi tohumdan, fideden ya da kıska yani arpacıktan yapılabilmektedir. Karaca adı verilen soğan tohumları, en ucuz üretim yöntemini işaret eder. Büyük alanlarda üretimde, genellikle tohumdan yetiştirme tercih edilmektedir.

  • Tarla öncelikle 15-20 cm derinlikte sürülmelidir.  Toprak, kültivatör veya tırmıkla parçalanmalı ve bastırılmalıdır. Kaplanarak ekilen tohumlarda baş çapı ve kalite daha yüksek olmaktadır. Bu tür ekimde, seyreltmeye de gerek kalmaz. Tohumlar, ortalama 2-3 cm derine atılır. 25-30 cm sıra arası, 8-12 cm sıra üzeri mesafe bırakılır. Çimlenme hemen hemen 3-4 hafta sürer. Tohumdan yetiştiricilik yapıldığında, bazı soğanlar ne kadar özen gösterilirse gösterilsin baş oluşturmayabilir.
  • Fide ile üretim, yeşil soğan ve yemeklik baş soğan üretiminde kullanılmaktadır. Tohumlar öncelikle 5-10 cm sıra arası ve 0,5-1 cm sıra üzeri mesafeyle yastıklara ekilir. Soğuk bölgelerde sıcak yastıklama tercih edilir. Daha sonra üzeri camlı çerçeve ile örtülür. Fideler hemen hemen kalem kalınlığına ulaştığında sökülüp tarlaya dikilir. Fideler dikilirken 5 x 25 veya 5 x 30 cm dikim aralığı korunur. Küçük çaplı yetiştiricilikte kullanılan bu yöntem, geniş alanlar için çok ekonomik bulunmamaktadır.
  •  1-2 cm çapında oluşan soğanlar arpacık veya kıska adını alır. Arpacıklar, ikinci yıl dikilerek baş soğan üretiminde kullanılabilmektedir. Bu yöntem dar alanlarda kullanılsa da geniş alanda soğan yetiştiriciliği için ekonomik olmaktan uzak görülmektedir.
  • Arpacık elde edilmesi için 120 ile 150 cm genişliğinde, 20-25 cm boyunda tahtalar hazırlanarak işe başlanmaktadır. Tahtalar üzerine serpme veya sıraya tohum ekimi yapılır. Ortalama 4-6 ay sürecinde gelişen arpacıklar, topraktan çıkarıldıktan sonra 5-10 gün kadar toprak üstünde bırakılmaktadır. Böylece güneşte kururlar ve kışı depolanarak geçirirler. Dikileceği zaman ise ilkbaharda, 20-30 cm sıra arası, 5 cm sıra üzeri mesafe belirlenerek tarlaya dikilirler. Tek sıra, çift veya çok sıralı dikim kullanılabilmektedir.

Soğan Sulaması Nasıl Yapılır?

Soğanlar eğer ki sürekli rutubetli bir toprakta yetiştiriliyorsa çok sulama zararlı görülmektedir. Fazla sulama, bitkilerin dayanıklılık sürelerini olumsuz etkiler. Baş bağlamadan olgunlaşmaya kadar geçen zaman aralığında, tam olgunluğa kadar, haftada bir kez sulama işlemi yapmak yeterli olacaktır. İki sulama arasındaki süre, toprağa, iklime bağlı olarak değişebilmektedir. Olgunlaşma evresinde ise sulama yapılmamalıdır. Soğan üretiminde karıkla sulama, yağmurlama sulama ya da damlama sulama teknikleri kullanılabilmektedir.


Ayrıca bakabilirsiniz: Soğan Yetiştiriciliği

Bu makale de ilginizi çekebilir: 1 Dönüme Kaç Kilo Patates Ekilir, Ne Kadar Patates Çıkar?

Siz de soğan üretimine dair düşüncelerinizi, deneyimlerinizi ve sorularınızı yorum kısmından paylaşabilirsiniz…