Topuk Çatlakları Nasıl Önlenir?

Nisan 5, 2022 Yazarı Pollster 0
topuk çatlakları nasıl önlenir

Topuk çatlakları nasıl önlenir? Topuk çatlakları için ne yapmalı? Vazelin topuk çatlaklarına iyi gelir mi? Topuk çatlaklarına hangi krem iyi gelir? Topuk çatlağı nasıl önlenir? Ve benzeri gibi birçok soru bu problemle karşılaşan kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır.

Vazelin Topuk Çatlaklarına İyi Gelir mi?

Vazelin, ayağın kalın ve pürüzlü derisine nüfuz edebilen en iyi nemlendirici maddelerden biridir. Nem kaybına karşı zeytinyağına göre katbekat daha dayanıklıdır. Vazelin, nemi ayak derisine hapsetmek için son derece idealdir ve bu sayede topuk çatlaklarına da iyi gelmektedir. Yatmadan önce ayaklarınızı ılık suyla yıkayın ve kurulayın. Ardından topuklarınıza vazelin sürün ve hafifçe masaj yaparak deriye yedirin. Vazelini sürdükten sonra temiz bir çorap giyin ve bir gece bekletin.

Topuk Çatlakları Nasıl Önlenir?

Topuk çatlaklarının oluşmasını engellemek, mevcut olan topuk çatlaklarını tedavi etmek kadar önemlidir. Maalesef birçok insan ayak bakımını ve sağlığını ihmal etmektedir. Bu da sonraları büyük sorunlara yol açabilmektedir. O yüzden ayaklarda herhangi bir yara veya hastalık oluşmaması için gerekli ayak hijyenini sağlamak ve oluşabilecek çatlaklara karşı önlem almak son derece önemlidir. Bunun için de uyulması faydalı olacak birtakım tavsiyeler mevcuttur.

» Uygun Ayakkabı Seçmek

Topuk çatlaklarının oluşumunu engellemek için ayağa uygun olan bot veya ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayağı sıkan sert tabanlı ayakkabılardan kaçınılmalıdır; özellikle de iskarpin tarzı açık topuklu ayakkabılar giyilmemelidir. Ayrıca da kaymaz dış tabanlı, dolgulu ve pamuklu çoraplar kullanılmalıdır.

» Ayakları Ilık Suya Daldırmak

Ayakları ılık suya batırmak ölü derinin pullar halinde dökülmesine yardımcı olur. Bir kova veya leğeni ılık suyla doldurun ve ayaklarınızı daldırın. Böylece ayakların kuru cildi yumuşar ve ölü deri daha kolay dökülür. Ölü deriyi dökmek için süngertaşı kullanarak ayaklarınızı fırçalayabilirsiniz. Ayrıca ılık su ayaklardaki ağrıyı da azaltır. Daha rahatlatıcı bir etki için ılık suya Epsom tuzu, uçucu yağlar veya hafif temizleyiciler de ekleyebilirsiniz. Cildin daha fazla kurumasına neden olacağı için sabun kullanımından kaçınılmalıdır.

» Düzenli Nemlendirme

Topuklara nemlendirici krem sürmek, özellikle kuru bir cilde sahip olan kişiler için çok önemlidir. Özellikle sabahları olmak üzere günde iki defa yağ bazlı bir nemlendirici kullanmak, topuk cildinin elastikiyetini korumaya yardımcı olur ve çatlak oluşumunu önler.

» Soğuktan Korunma

Özellikle kışları bot ve kalın çoraplar kullanarak soğuğa doğrudan maruz kalmaktan kaçınılmalıdır.

» Sıvı Alımı ve Kilo

Kuruluğu önlemek için ve kiloyu dengelemesi açısından her gün bol miktarda su içilmelidir. Aşırı kilolu bir vücut, topuklara fazla baskı yaparak çatlamalarına neden olur. Bu yüzden topuk çatlaklarına karşı kişinin kilosu, ideal seviyelerde olmalıdır.

» Beslenme

Kalıcı çatlaklar vücuttaki besin eksikliğinden kaynaklanır. Çatlakları önlemek ve iyileştirmek için A, B6 ve C vitaminlerinden zengin bir diyet programı uygulanmalıdır. Ayrıca somon, soya fasulyesi, keten tohumu ve avokado gibi besinlerle omega-3 yağ asitleri ve çinko alımı sağlanmalıdır.

» Açık Çatlakları Örtmek

Enfeksiyondan kaçınmak için mutlaka açık çatlakların hijyeni sağlanmalıdır. Ağrıyı hafifletmek ve iyileşmeyi desteklemek için bir jel, sprey ya da sıvı kullanılabilir.

» Muayene

Topuk çatlakları için bir cildiye uzmanına görünmek önemlidir. Doktor çatlak oluşumunun nedenini belirleyebilir ve çatlakların oluşmasını önleyecek tavsiyeler verebilir.

» Diyabet Hastaları

Diyabet hastaları, herhangi bir ayak yaralanması ya da topuk çatlağı durumunda hızlı bir şekilde doktora görünmelidirler. Aksi takdirde ciddi bir enfeksiyon gelişebilir.

Topuk Çatlaklarına Hangi Krem İyi Gelir?

  • Herbaderm Argan Yağlı Topuk Kremi
  • Gümüşel Meşhur Topuk Vazelin Krem Çatlak Onarıcı
  • Lapitak Topuk Çatlak Kremi
  • NATIVIS Ayak Topuk Çatlak Onarıcı Bakım Kremi
  • Neutrogena Norveç Formülü Çatlak Topuk Ayak Kremi
  • Neutrogena Norveç Formülü Nasırlaşmış Ayaklar İçin Ayak Kremi
  • Sinoz Yumuşatıcı Ayak Bakım Kremi

Ayrıca bakabilirsiniz: Ayak Çatlaklarına İyi Gelen 8 Harika Yöntem

Bu makaleye de göz atabilirsiniz: Topuk Çatlağına Ne İyi Gelir?

Topuk çatlakları nasıl önlenir? Siz de bu konuya dair düşünce, deneyim ve önerilerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…