1 Dönüme Kaç Kilo Fasulye Ekilir, Ne Kadar Fasulye Çıkar?
Aralık 8, 20221 dönüme kaç kilo fasulye ekilir? 1 dönümden kaç kilo fasulye çıkar? Bir dönümden kaç kilo kuru fasulye çıkar? 1 dekara kaç kg fasulye ekilir? 1 dönüm tarladan kaç kilo fasulye çıkar? Fasulye dekara kaç kilo verir? 1 dönümden kaç kilo fasulye alınır? 1 dönümden kaç kilo yeşil fasulye çıkar? Fasulye dönüme kaç kilo ekilir? 1 dönümden kaç kilo taze fasulye çıkar? 1 dönüme kaç kilo kuru fasulye ekilir? Bir dönüme kaç kilo kuru fasulye ekilir? Kuru fasulye dekara kaç kilo ekilir? 1 dönümden kaç kg kuru fasulye alınır? Ve benzeri gibi birçok soru, fasulye üretimi yapmayı düşünen kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır.
1 Dönüme Kaç Kilo Fasulye Ekilir?
Havalı mibzerlerle yapılan ekimlerde dekara ortalama olarak 6 ila 10 kilogram kadar fasulye tohumu yeterli olmaktadır. Fasulye ekiminde dönüm başına gereken tohum miktarı, kullanılan tohumun büyüklüğüne göre değişebilmektedir. Eğer iri bir tohumluk çeşidi tercih edilirse, dönüme 12-13 kilo kadar tohum atılabilmektedir.
1 Dönümden Kaç Kilo Yeşil Fasulye Çıkar?
Sırık kullanılmadan yapılan yeşil fasulye üretiminde dönümden 500 ila 600 kilo kadar yeşil fasulye elde edilebilirken, sırık kullanılarak yapılan üretimlerde dönümden 800-1200 kiloya kadar verim alınabilmektedir.
1 Dönümden Kaç Kilo Kuru Fasulye Çıkar?
Bir dönümden ortalama olarak 200 ila 300 kilo kadar kuru fasulye alınabilmektedir. Uygun sulama, gübreleme gibi bakım şartları sağlandığında dekardan 400-500 kilograma kadar kuru fasulye elde edilebilmektedir. Buna göre 10 dönüm tarladan ne kadar kuru fasulye çıkar sorusuna 2000-5000 kg cevabını verebiliriz.
Fasulye Ne Zaman Ekilir?
Açıkta taze fasulye yetiştiriciliğinde genellikle Mart sonu ve Nisan aylarında ekime başlanmaktadır. Fakat iklim şartlarına göre Mayıs ayının son haftasına kadar da kademeli olarak ekim yapılabilmektedir. Örtü altı taze fasulye yetiştiriciliğinde ise ilkbahar döneminde Mart ayı başlarında, sonbahar döneminde de Temmuz ayı sonları gibi tohum ekimi gerçekleştirilebilmektedir.
Fasulye Ne Kadar Sürede Yetişir?
Fasulyelerin ekiminden hasadına kadar geçen süre, tercih edilen fasulye çeşidine ve ekim yapılan bölgenin ekolojik şartlarına göre değişebilmektedir. Genellikle fasulyeler ekimden 3-5 ay gibi bir süre sonra hasat için hazır hale gelir. Taze fasulyede ise hasat için en uygun zaman, baklaların olgunlaşmış halindeki iriliğinin üçte biri kadar olduğu dönemdir.
Fasulye Nasıl Ekilir?
Fasulye tohumları ocak usulü ve sıra usulü olmak üzere iki şekilde ekilebilmektedir. Sıra usulü yetiştirmede toprak belli büyüklükteki dikdörtgen şeklinde parsellere ayrılır. Daha sonra bu parsellerin üzerinde belli aralıklarla birçok sıra-çizgi meydana getirilir. Bu sıralar üzerine de ekim yapılır.
- Ekim makineler aracılığı ile yapılabilmektedir.
- Sıra usulü ekimde ekim derinliği 4-5 cm’dir.
- Bodur çeşitlerde sıralar arası mesafe 40-50 cm, sıra üzeri tohumlar arası mesafe 15-20 cm’dir.
- Sırık çeşitlerinde ise sıralar arası mesafe 50-60 cm, sıra üzeri tohumlar arası mesafe 20- 30 cm’dir.
- Ocak usulü ekimde ise 5-7 tane tohum kümeler halinde ekilmektedir. Ekim derinliği 2-3 cm’dir ve ocaklar arası mesafe 1 metre kadardır.
- Ayrıca fasulye tohumlarının ekimi mısır tohumları ile birlikte yapılabilmektedir. Böylece mısır bitkileri fasulyeler için sırık görevini üstlenmektedir.
Fasulye Ne Kadar Su İster?
İklim koşulları, rüzgar, yüksek ısı ve toprağın yapısı bitkilerin su isteği üzerinde etkili olan faktörlerdir. Sulamada karık sulama tercih edilmeli, bu tip sulamanın mümkün olmadığı durumlarda diğer sulama yöntemleri kullanılmalıdır.
Taze fasulye üretiminde sık ve hafif sulama yapılmalıdır. Çünkü taze fasulye sık aralıklarla sulanmayı sevse de fazla sudan hoşlanmaz.
Sulama çiçeklenme dönemine kadar az olmalı, tarla göllendirilmemelidir. Bitkilerin hayatlarının ilk dönemlerinde fazla sudan dolayı meydana gelebilecek göllenmeler kök gelişmesini yavaşlatır ve kök hastalıklarını artırır.
Çiçeklenme başlangıcından itibaren yapılacak sulamalar daha da önemlidir. Bitkilerin kök sistemi iyice geliştiğinden bu dönemde verilecek su miktarı artırılmalıdır. Çiçeklenme dönemde nem eksikliği döllenen çiçek sayısının azalmasına, baklaların küçük ve kalitesiz olmasına neden olur. O yüzden bu dönemde bitkiler kesinlikle susuz bırakılmamalıdır. Bitkinin susuz kaldığının ilk belirtisi, bitkinin açık yeşil olan yapraklarının koyu yeşil bir renk almasıdır. Ayrıca çiçeklenme döneminde kesinlikle yağmurlama sulama yapılmamalıdır. Çünkü çiçeklenme aşamasında yapılan yağmurlama sulama, döllenmede azalmaya ve verim düşüklüğüne neden olmaktadır. Yağmurlama sulama yapılması gerekiyor ise bu mutlaka çiçeklenme döneminden önce yapılmalıdır.
Çiçeklenme evresinin ardından, taze fasulyeler oluşmaya başladıktan 10 gün kadar sonraki ve hasattan 1 ay önceki zamanlarda da sulama yapılmalıdır.
Ayrıca bakabilirsiniz: Fasulye Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Bu makale de ilginizi çekebilir: 1 Dönüme Kaç Kilo Yonca Ekilir, Ne Kadar Yonca Çıkar?
Siz de fasulye üretimi hakkındaki düşüncelerinizi, deneyimlerinizi ve sorularınızı yorum kısmından paylaşabilirsiniz…