1 Dönüme Kaç Kilo Yonca Ekilir, Ne Kadar Yonca Çıkar?

1 dönüme kaç kilo yonca ekilir

1 dönüme kaç kilo yonca ekilir? Yonca tohumu dekara kaç kg ekilir? 1 dönüme kaç kilo yonca tohumu gider? 1 dönümden kaç kg yonca çıkar? Bir dönümden kaç kilo yonca alınır? 1 dönüme kaç kg yonca ekilir? 1 dönümden kaç ton yonca alınır? Yonca dekara kaç kilo ekilir? 1 dekara kaç kg yonca ekilir? 1 dönüm yere kaç kilo yonca gider? Yonca tohumu dönüme kaç kg ekilir? 1 dönüm araziden kaç kilo yonca çıkar? 1 dönüm tarlaya kaç kg yonca ekilir? Bir dönüme kaç kilo yonca tohumu ekilir? 1 dönüm yere kaç kg yonca ekilir? 1 dönüm tarladan kaç balya yonca çıkar? Yonca dönüme kaç kilo ekilir? Bir dönümden kaç kilo yonca çıkar? Ve benzeri gibi pek çok soru, yonca ekimi yapmayı düşünen kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır.

1 Dönüme Kaç Kilo Yonca Ekilir?

Mibzer ile yapılan ekimlerde dönüm başına 2 ila 3 kilogram kadar yonca tohumu atılmaktadır. Serpme ile ekim için ise bir dekara 4 kilogram kadar yonca tohumu yeterli olacaktır.

1 Dönümden Kaç Kilo Yonca Çıkar?

Her bir biçmede dönümden yaklaşık olarak 1 ila 3 ton (1000-3000 kilogram) kadar yeşil yonca alınabilmektedir. Kuru yonca elde etmek amaçlanıyorsa verim, dekar başına 300 ila 800 kilo kadar olmaktadır.

1 Dönümden Kaç Balya Yonca Çıkar?

1 dönüm yerden ortalama olarak her biri 18-20 kilo olan 10-12 tane kadar yonca balyası alınabilmektedir. Gerekli bakım şartları sağlandığında ilk biçimden sonraki biçimlerde bir dekardan 20-25 tane yonca balyası elde edilebilmektedir.

Yonca Yılda Kaç Sefer Biçilir?

Yonca verimi toprağın yapısına, gübrelemeye ve sulamaya göre değişmektedir. Ekim yapılan bölgeye göre değişebilse de genellikle yılda 4 defa biçim yapılabilmektedir.

Yonca Kaç Yıl Yaşar?

Yonca çok yıllık otsu bir bitkidir. Kaliteli bir tohum türü seçildiğinde, gerekli iklim ve bakım koşulları sağlanarak bir kez yonca ekimi yapıldıktan sonra 5 ila 7 yıla kadar verim alınabilmektedir.

Yonca Ne Zaman Ekilir?

Akdeniz ikliminin egemen olduğu bölgelerde sonbaharda, daha serin iklim bölgelerinde ise ilkbahar mevsiminde yonca ekimi yapılabilmektedir.

Yonca Ne Kadar Sürede Yetişir?

İlk filizler ekimden yaklaşık 8-12 gün kadar sonra meydana gelir. İlk biçim ekimden yaklaşık 60-65 gün sonra yapılabilmektedir.

Yonca Nasıl Ekilir?

Yonca tohumları, traktör ve makineler aracılığıyla sıralar halinde ya da elle serperek ekilirler. Ekim derinliği yaklaşık olarak 0,5-1 cm kadar, sıralar arasındaki mesafe de 20 cm veya daha az olmalıdır. Birçok çiftçi, yonca ekme makinesine fosforlu bir gübre ekler, çünkü fosfor eksikliği bitkilerin kök gelişimini engeller. O yüzden ekim yapmadan önce toprak analizi yapmak son derece önemlidir. Yoncanın kalitesi, verimi ve ömrünün olumsuz etkilenmemesi için ekim yapılacak alanın düzgün olması gerekmektedir. Tarla yabancı otlardan temizlenmelidir ve tohum yatağı merdane ile bastırılmalıdır.

Yonca Nasıl Sulanır?

Yonca kuraklığa dayanıklı bir bitki olmasına rağmen, yüksek verim için belirli seviyelerde toprak nemine ihtiyacı olacaktır. Kural olarak, toprağın içerdiği nem oranı asla %50’nin altında olmamalıdır. Gelişim dönemi boyunca, toprak kuruduğu andan itibaren salma veya yağmurlama sistemleri ile sulama yapılabilmektedir. Genellikle son sulama hasattan 3-10 gün önce gerçekleşir. Yonca çok fazla sulamaya ihtiyaç duymaz fakat yaz ayları ve sonrasındaki kuraklık döneminde sulama yapılmazsa, çoğu yonca bitkisi zarar görür ve yok olur. Aşırı miktarda sulama da bitkilerde hastalığa neden olur. O yüzden zamanında ve yeteri kadar sulama yapılmalıdır.


Ayrıca bakabilirsiniz: Yonca Yetiştiriciliği

İlginizi çekebilecek diğer makaleler:

1 Dönüme Kaç İnek Sığar?

1 Dönüme Kaç Tavuk Sığar?

1 Dönüme Kaç Koyun Sığar?

Bir Dönüme Kaç Kilo Aspir Ekilir, Ne Kadar Aspir Çıkar?

Siz de yonca üretimine dair düşüncelerinizi, deneyimlerinizi ve sorularınızı yorum kısmından paylaşabilirsiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir