Bir Dönüme Kaç Kilo Aspir Ekilir, Ne Kadar Aspir Çıkar?

dönüme kaç kilo aspir ekilir

1 dönüme kaç kilo aspir ekilir? Aspir dönüm verimi nedir? 1 dönüme kaç kg aspir ekilir? Aspir dönüme ne kadar verir? Aspir tohumu dönüme ne kadar ekilir? 1 dönümden ne kadar aspir çıkar? Bir dönüme kaç kilo aspir ekilir? 1 dekara kaç kilo aspir ekilir? Aspir dekara kaç kilo verir? Ve benzeri gibi birçok soru, aspir üretimi yapmayı düşünen kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır.

1 Dönüme Kaç Kilo Aspir Ekilir?

Tarım Orman Bakanlığı sayfasında yer alan bilgilendirme yazısına göre, dekar başına 4 ila 6 kilogram kadar aspir tohumu yeterli olmaktadır. Bu durumda, tohumun iriliğine göre, dekarda 100.000-120.000 arası bitki bulunacaktır.

Aspir Dönüme Kaç Kilo Verir?

Kaliteli tohum çeşidi kullanıldığında ve uygun yetiştirme şartları sağlandığında, aspirden dönüm başına ortalama 80 ila 100 kilo kadar verim alınabilmektedir.

1 Kilo Aspirden Ne Kadar Yağ Çıkar?

Bir kilo aspirden yaklaşık olarak 250 mililitre kadar aspir yağı çıkmaktadır. Elde edilecek olan yağın miktarı, sıkılacak olan tohumların yağ ve nem oranına bağlıdır. Tohumların nem oranı en fazla %8-%10 kadar olmalıdır. Aksi takdirde yağ verimi beklenenden oldukça düşük olacaktır. O yüzden tam olarak olgunlaşmış tohumlardan yağ alınmalıdır.

1 Dönümden Ne Kadar Aspir Yağı Çıkar?

Bir dönüm aspir tarlasından yaklaşık olarak 20-25 litre kadar aspir yağı çıkar.

Aspir Ne Zaman Ekilir?

Aspir, yazlık bir bitki olduğundan Mart-Nisan gibi bahar aylarında ekilmelidir. Ancak, kışları fazla soğuk olmayan, ılıman bölgelerde kışlık olarak da ekilmesi mümkündür. Bahar ve yaz yağışları olmayan veya yetersiz olan, kışları ılık geçen iklim bölgelerinde Kasım ayında ve Aralık ayı başlarında kışlık olarak aspir ekimi yapılabilmektedir. Yağış dönemleri geçtikten sonra yapılan ekimlerde, bitkiler kısa kalmakta, dallanma azalmakta, verim ve tanedeki yağ oranı düşmektedir. Bu nedenle, ekimlerin zamanında ve uygun bir şekilde yapılması çok önemlidir.

Aspir Ne Kadar Sürede Yetişir?

Ekim yapılan bölgenin iklim şartlarına göre değişebilse de aspir, genellikle ekildikten 3 buçuk 4 ay gibi bir süre sonra hasat için hazır hale gelmektedir.

Aspir Nasıl Ekilir?

Hububat ekiminde kullanılan makineler (mibzerler), aspir ekiminde de rahatlıkla kullanılabilmektedir.

Yabancı ot mücadelesi ve kontrolü açısından, ekim yapılırken sıra arasının dar tutulması en iyi yöntem olarak kabul edilmektedir. Bu amaçla, tavsiye edilen en uygun sıra arası, 15-20 cm’dir. Daha geniş sıra aralıklarında (40-60 cm) ekim yapıldığı takdirde, yabancı ot mücadelesi ve kontrolünde sıkıntılar yaşanmaktadır. Çünkü, geniş sıra aralıkları, yabancı ot gelişimini teşvik etmektedir.

Ekim derinliği, toprak şartlarına göre değişiklik gösterse de, 2.5-4.0 santimetrelik ekim derinliği en ideal olanıdır. Ekimde hiçbir zaman 5 cm’den daha derine tohum bırakılmamalıdır.

Aspir Su İster mi?

Aspir her ne kadar kuraklığa dayanıklı bir bitki olsa da bazı dönemlerde sulama yapmak, ürün verimini arttıracaktır. Eğer sulama yapılacak ise, kuraklık belirtileri bitki üzerinde ortaya çıkmadan önce yapılmalıdır. Özellikle, alt yapraklarında ortaya çıkan kahverengileşmeler, bitkinin kuraklıktan dolayı su stresine girdiğinin en belirgin işaretidir.

  • Tane verimi açısından en kritik dönemler, sapa kalkma dönemi ve çiçeklenme öncesi dönemlerdir. Bu iki dönemde de, eğer havalar çok kurak giderse ve toprakta yeterli nem yoksa, sulama yapmak verime olumlu yönde etki edecektir.
  • Sapa kalkma dönemi, genellikle bitkinin topraktan çıkmasından 20-25 gün sonraya denk gelmektedir. Çiçeklenme öncesi dönem ise, çeşitlere bağlı olarak, yine çıkıştan yaklaşık 55-65 gün sonrasına denk gelmektedir. Bu dönemlerde, eğer yeterli yağış alınamaz ise ve sulama imkanı da varsa, yapılacak ek bir sulama verimi arttıracaktır.
  • Sulama suyu hiçbir zaman tarla yüzeyinde uzun süre göllenmemelidir. Çünkü aşırı su, bazı kök hastalıklarının gelişmesine neden olabilmektedir.
  • Çok sıcak havalarda sulama yapılmamalı, yapılacaksa da çok kısa sürede bitirilmelidir.

Ayrıca bakabilirsiniz: Aspir Tarımı

Bu makale de ilginizi çekebilir: 1 Dönüme Kaç Kilo Yulaf Ekilir, Ne Kadar Yulaf Çıkar?

Siz de aspir üretimi hakkındaki düşüncelerinizi, deneyimlerinizi ve sorularınızı yorum kısmından paylaşabilirsiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir