Alerjik Rinite Ne İyi Gelir?

Aralık 3, 2021 Yazarı Pollster 0
alerjik rinite ne iyi gelir

Alerjik rinit nedir, neden olur, belirtileri nelerdir? Alerjik rinite iyi gelen doğal yöntemler nelerdir? Saman nezlesine ne iyi gelir? Alerjik rinite evde ne iyi gelir? Alerjik rinite kesin çözüm nedir? Saman nezlesi nasıl geçer? Alerjik rinite iyi gelen yiyecekler nelerdir? Alerjik rinite doğal çözüm nedir? Ve benzeri gibi birçok soru, alerjik rinit şikayetlerinden kurtulmak isteyen kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır.

Alerjik Rinit Nedir?

Halk arasında saman nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit; bağışıklık sisteminin soluk alma yoluyla vücuda alınan maddelere aşırı tepki vermesiyle gelişen alerjik bir reaksiyon olarak tanımlanır. Özellikle de bahar aylarının gelmesiyle birlikte görülme sıklığı artan alerjik rinit, her geçen gün daha da fazla insanı etkilemektedir.
Alerjiye sebep olan maddelerin yani alerjenlerin burun mukozasına temas etmesi sonucunda; burun ve gözlerde kaşıntı, hapşırma, burun akıntısı ve boğaz kaşıntısı gibi şikayetlere neden olmaktadır. Burun mukozasındaki tahriş veya şişliği ifade eder. Alerjen maddelere maruz kaldıktan sonra ortaya çıkar ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler.

Alerjik Rinit Neden Olur?

Vücuttaki bağışıklık sisteminin herhangi bir yabancı maddeye tepki vermesiyle alerji semptomları ortaya çıkar. Bağışıklık sistemimiz alerjenin bulunduğu yere antikor iletir ve bu şekilde vücudumuzu korumayı amaçlar. Alerjenler ve bağışıklık sisteminin gönderdiği antikorlar arasındaki bu mücadele, çeşitli kimyasal maddelerin kana salınmasına yol açmakta; kana salınan bu kimyasal maddeler de alerjik hastalık semptomlarına neden olmaktadır.

Alerjik Rinit Belirtileri Nelerdir?

  • Hapşırma, burun tıkanıklığı, burun akıntısı,
  • Geniz akıntısı, boğaz ağrısı, kuru öksürük,
  • Baş ağrısı, yorgunluk ve halsizlik,
  • Ağız, boğaz, kulaklar ve yüzde kaşıntı,
  • Yüz ağrısı veya yüzde basınç hissi,
  • Duyma, tat ve koku almada kısmen kayıp,
  • Gözlerde kaşıntı ve sulanma, göz kapaklarında şişme,
  • Gözlerin altında koyu halkaların oluşması…

Alerjik Rinite Ne İyi Gelir?

» Burnu Tuzlu Su İle Yıkamak

Tuzlu su ile burun yıkamak, uygun şekilde yapıldığı zaman, alerjik rinitin ürettiği fazla mukusu kolayca temizler. Yıkama için eczanelerden yıkama suyu alabilirsiniz veya kendiniz de evde yapabilirsiniz. Bunun için 1 çay kaşığı tuzu 2 bardak ılık su ile karıştırın. Daha sonra bir lavabo üzerine eğilerek başınızı yan çevirin ve bir şırınga yardımı ile az miktarda karışımı bir burun deliğine dökün. Karışımın diğer burun deliğinden veya ağızdan akmasına izin verin. Mukustan ve kalan karışımdan kurtulmak için burnunuzdan nazik bir şekilde üfleyin. Aynı işlemi diğer burun deliğine de uygulayın. Semptomlardan kurtulup rahatlayana kadar bu işlemi günde iki defa yapabilirsiniz.

» Buhar Soluma

Buhar soluma, burun yollarındaki fazla miktardaki mukusun seyreltilmesine ve gevşemesine yardımcı olarak dışarı atılmasını kolaylaştırır. Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, geniz akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırma gibi alerjik rinit şikâyetlerinin giderilmesinde her iki yöntem de faydalıdır. Bir miktar suyu kaynatın ve büyük bir kaba dökün. Nane, okaliptüs, çay ağacı veya biberiye yağı gibi birkaç damla uçucu yağ ekleyin. Bir havlu ile başınızı örtün ve kabın üzerine eğilin. Buharı 5-10 dakika derin nefesler ile soluyun ve burnunuzdan iyice üfleyin. Şikâyetleriniz geçene kadar bu işlemi günde birkaç defa tekrarlayın.

» Isırgan Otu Çayı

Isırgan otu; kaşıntı, hapşırma, öksürme ve burun tıkanıklığından hızlı bir şekilde kurtulmayı sağlar. 1 yemek kaşığı  kurutulmuş ısırgan otu yaprağını 1 bardak sıcak suyla karıştırın. Karışımı örtün ve 5 dakika demleyin. Ardından süzün ve içerisine bir miktar bal ekleyin. Belirtiler geçene kadar bu çayı günde 2-3 defa için. Hamile kadınlara ve küçük çocuklara ısırgan otu vermeyin.

» Probiyotik

Saman nezlesinin tedavisi ve önlenmesinde, şikayetlerin sıklığını ve şiddetini azaltmada probiyotik kullanmanın etkin ve güvenli olduğu gösterilmiştir. Probiyotikler, bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek yoğurt gibi doğal kaynaklar dahil olmak üzere çeşitli şekillerde mevcuttur. Günlük olarak tüketebilirsiniz.

» C Vitamini

C vitamininin bağışıklığı artırıcı özellikleri, alerji şikayetlerinin kontrolünde, enfeksiyonların önlenmesinde ve hastalık süresinin azaltılmasında etkilidir. Bu amaçla portakal, limon, brokoli, kivi, patates, çilek, greyfurt, domates, filiz ve dolmalık biber gibi C vitamini açısından zengin besinler tüketebilirsiniz. Doktorunuzun uygun görmesi durumunda C vitamini takviyeleri de kullanabilirsiniz.

» Zerdeçal

Öksürük, hapşırma, ağız kuruluğu ve burun tıkanıklığı gibi alerjik rinit şikâyetlerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olabilecek özelliklere sahiptir. Zerdeçal, çeşitli yemeklerde kullanılabilen çok yönlü bir baharattır ve bu nedenle normal diyete kolayca dahil edilebilir. Ayrıca, zerdeçalı karabiber ile birlikte kullanmak etkisini artırabilir. Zerdeçalı, çayını yaparak da tüketebilirsiniz.

» Bal

Balın alerjik rinit şikayetlerini azaltmada faydalı olduğu gösterilmiştir. Bir yemek kaşığı balı doğrudan ya da bir bardak ılık su ile karıştırarak da tüketebilirsiniz.

» Seyreltik Elma Sirkesi

Alerjik rinit oluşumunu tetikleyen mikropları ortadan kaldırmada faydalıdır. Ayrıca elma sirkesi, solunum yollarında biriken balgamın parçalanmasını ve atılmasını sağlar. Konsantrasyonu çok sert olabileceğinden elma sirkesini seyrelterek kullanmalısınız. 1-2 yemek kaşığı elma sirkesini bir bardak ılık su ile karıştırdıktan sonra bu karışımı, günde bir defa için.

» Balık

Yapılmış olan bir çalışmada; balıklarda bulunan yağ asitlerinin, astım gibi alerjik hastalıkların tetiklediği hava yolu tıkanıklığını azalttığı gösterilmiştir. Bu nedenle alerjik rinit şikayetleri için diyette balık tüketmek de önemlidir.


Ayrıca bakabilirsiniz: Hamilelikte Isırgan Otu

Bu makale de ilginizi çekebilir: Burun Tıkanıklığına Ne İyi Gelir?

Alerjik rinite ne iyi gelir? Siz de bu konu hakkındaki düşünce, deneyim ve önerilerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…