Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Aralık 11, 2021 Yazarı Pollster 0
bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir

Bebeklerde kabızlığa iyi gelen besinler nelerdir? Bebeklerde kabızlığa evde ne iyi gelir? Çocuklarda kabızlık için ne yemeli? Dışkıyı yumuşatmak için ne yapmalı? Bebeklerde kabızlık nasıl geçer evde? Bebeklerde kabızlık nasıl önlenir? Ve benzeri gibi pek çok soru, bu sorun ile karşılaşan ebeveynler tarafından sıkça sorulmaktadır.

Bebeklerde Kabızlık

Bebeklerde kabızlık gelişmesi, ebeveynler için ciddi bir endişe kaynağıdır. Bu durum bazen kronik bir hal alabilmektedir ve normal bağırsak fonksiyonları ancak birkaç ay sonra dönebilmektedir. Bebeğin farklı yiyecek türlerine uyum sağlaması normaldir. Bebeklerdeki kabızlık sorununu, ilaç kullanmadan bazı yöntemler sayesinde giderilebilirsiniz. Ancak ciddi kabızlık sorunları için mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

» Masaj

Bebeğin mide bölgesine masaj yapmak bağırsak hareketlerini uyarabilir, karındaki gazı ve ağrıyı hafifletebilir. Her defasında 15 dakika olmak üzere, 2 hafta boyunca günde iki kere masaj yapılan çocuklarda kabızlık sorunları azalmaktadır. Masaj için bebeğin karnına krem veya yağ sürebilirsiniz. Bebeğin göbek deliğine parmağınızı yerleştirin ve saat yönünde dairesel şekilde hareket ettirin.

» Ilık Banyo

Ilık bir banyo, bağırsak kaslarını gevşetmeye yardımcı olur; ve bu sayede daha yumuşak bağırsak hareketlerinin oluşmasını sağlayabilir. Hafif ısı vücuda nüfuz ederek kan dolaşımını uyarır ve kasılı kasları gevşetir.

» Probiyotikli Bebek Maması

Probiyotikli bebek mamaları kabızlığı önleyebilmektedir. Probiyotikler, bağırsaklarda yaşamakta olan bakterilere benzeyen canlı bakteri türleri içermektedir. Bu sayede kabızlık için önleyici bir tedbir olarak kullanılabilmektedirler.

» Kuru Erik ve Elma Suyu

Armut, kuru erik ve elma suyu gibi meyve suları bebeklerde dışkıyı yumuşatmaya yardımcı olur. Altı aylıktan büyük olan çocuklara seyreltik meyve suları verebilirsiniz. Evde şu şekilde erik suyu yapabilirsiniz: Kuru erikleri ve suyu bire beş oranında karıştırın. Karışımı dört saat kadar pişirin, eriklerin çekirdeklerini çıkartın ve biraz daha karıştırın. Daha sonra karışımı süzün ve suyu aşırı miktarda olmayacak şekilde çocuğa verin.

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Önlenir?

Mevcut olan kabızlığı gidermek kadar kabızlık oluşumunu engellemek de ayrı bir öneme sahiptir.

» Egzersiz

Düzenli fiziksel egzersizler sindirime ve bağırsak hareketine yardımcı olur. Bebeğe bisiklete binermiş gibi bacak egzersizi yaptırabilirsiniz. Bebeği daha fazla emeklemeye ve hareket etmeye isteklendirmelisiniz. Yürümeye başlayan çocukları, yemeklerden sonra yürümeye teşvik etmelisiniz. Hareket eden bebeklerde gaz, ağrı ve kabızlık şikayetleri daha az meydana gelmektedir.

» Diyet

Besinlerdeki liflerin sindirilmeleri mümkün değildir ve bu nedenle de dışkının hacimli olması için gereklidirler. Ayrıca suyu emerek dışkıyı yumuşatırlar. Lif bakımından zengin besinler arasında meyveler, yumuşak pişmiş sebzeler, yulaf ezmesi, tahıllar, tam tahıllı ekmek veya kekler, mısır ve yoğurt bulunmaktadır. Fazla lif içermediği için ve bunun yerine konsantre meyve şekerleri ihtiva ettiğinden, meyve sularından uzak durmanız tavsiye edilmektedir. Çocuğunuzun diyetindeki lif içeriğini kademeli bir şekilde arttırmalısınız.

» Sıvı Alımı

Bebeklerde en sık görülmekte olan kabızlık nedeni sıvı alımının eksikliğidir. Yeterli sıvı tüketimi, bebeklerin kabız olmasını engellemek için çok önemlidir. Gerekli tüm besinleri ve suyun yaklaşık yüzde seksenini içerdiği için bebeklere yeteri kadar süt verilmelidir. On sekiz aylıktan büyük olan çocuklara bol su verilmelidir. Ayrıca; yüksek miktarda su, lif ve besleyici içeriğe sahip olduklarından mütevellit çocuklara ezilmiş meyveler de verebilirsiniz.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Çocuklarda tuvalet eğitimi ne zaman başlar? Çoğu çocuk tuvalet eğitimi için, 1 buçuk ila 2 buçuk yaşları arasında uygun fiziksel gelişim ve eğitime hazır olma yeterliliğindedir. Küçük çocuklarda lazımlık eğitimine başlandığı zaman, kabızlık meydana gelebilmektedir. Bu durumun nedeni, stresten kaynaklanan tuvaleti kullanma konusundaki isteksizlik ya da kreş veya yabancı bir ev gibi farklı bir ortamda bulunmak olabilir. Bu nedenle, çocuklara tuvalet eğitimi verilirken sabırlı olunmalıdır.


Ayrıca bakabilirsiniz: Probiyotik Nedir, Hangi Besinlerde Bulunur?

Sağlıkla ilgili diğer yazılar da ilginizi çekebilir.

Bebeklerde kabızlığa ne iyi gelir? Siz de bu konu hakkındaki düşünce, deneyim ve önerilerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…