Beyin Nasıl Çalışır?

beyin nasıl çalışır

Sizce beyin nasıl çalışır?

Beyin Nasıl Çalışır?

Beyin, sinyaller ve çağrışımlar ile çalışan bir yapıya sahiptir…

Yaşamak Nedir?

Yaşayan ve sağlıklı olan normal bir vücutta, duyu organları ile kaplı olmayan tek bir nokta yoktur. Duyu organlarımızı tıpkı ses kaydeden bir mikrofon ya da video çeken bir kamera olarak düşünebiliriz. Ve bu organların gönderdiği tüm sinyaller beyine iletilmektedir. Aslında kamera ve mikrofonu icat etmek için duyu organlarını düşünmek gerekir. Anlaşılan o ki, insanlık kendinde bulunan ses ve ışık duyargalarını keşfettikten sonra mikrofon, kamera ve benzeri gibi araçları icat etmiş ve kullanıma açmış durumdadır. Zaten kullandığımız bilgisayar ve telefon gibi akıllı cihazlar da yazılım olarak tıpkı beynimiz gibi çağrışımlar ile çalışmaktadır.

Bilinçaltı Nedir?

Vücudumuzun çeşitli noktalarından saniyede milyonlarca kez beynimize sinyaller gitmektedir. Bu sinyalleri tıpkı bilgisayara verdiğimiz komutlar gibi yani kamera ve mikrofon gibi bilgisayarın girdileri olarak düşünebiliriz. Sağlıklı bir bilgisayara girdiğiniz bir bilginin kaybolması mümkün değildir. Tıpkı bunun gibi gördüklerimiz, duyduklarımız, tattıklarımız ve dokunup kokladıklarımız; kısacası yaşadığımız her şey de beynimize kaydedilmektedir. Bilinçaltı dediğimiz şey tüm bu kaydedilen veri tabanıdır.

Peki neden yaşadığımız her şeyi net bir şekilde hatırlayamayız ya da tek bir seferde okuduğumuz bir kitabı ezberleyemeyiz? Bunun sebebi bilinçaltımızla iletişim kuramamamızdır. Zihin her şeyi hatırlamasa da beyin hep kaydeder. Ve de beyin, aslında çağrışımlar ile çalışan bir yapıya sahiptir. Ara sıra yaşadığımız bir şey, bize başka bir şeyi hatırlatabilmektedir. Ya da kokladığımız bir koku, aldığımız bir tat bize yaşadığımız başka bir anıyı veya gördükten sonra unuttuğumuz bir rüyayı bile hatırlatabilir. Farkında olduklarımıza bilinç diyecek olursak işte bu tam da, bilinçaltı ile bilincin buluşmasıdır. Eğer bu buluşmayı hep sağlayabilirsek; yaşadığımız yani beynimizin kaydettiği her şeyi çok net bir şekilde görebiliriz.

DejaVu Nedir?

Belleklerin aktarılabildiği gibi bilinçaltının da aktarılabildiğini düşünecek olursak; annemizin ve babamızın yaşadıkları bile bizim hayatımızı etkileyebilir. Belki de daha önce hiç yaşamadığımızdan emin olduğumuz bir anıyı, yaşamış gibi hissetmemizin; hatta ikilemde kalmamızın sebebi budur. Belki de déjà (önceden-Fransızca) voir (görmek-Fransızca) dediğimiz şey bilinçaltının nesilden nesile aktarıldığının bir kanıtıdır.

Kendini Gerçekleştiren Kehanet (Pygmalion Etkisi)

Bu sebeplerden dolayı bilinçaltında kayıtlı bulunan girdiler; hayat kalitemiz ve hem ruhsal hem de fiziksel sağlığımız için son derece önemlidir. Bilinçaltımızı bilmesek de eğer içine yerleşmiş bir korku, endişe veya benzeri gibi bir anı varsa; bu durum tüm davranışlarımızı, insan ilişkilerimizi hatta tüm hayatımızı etkileyebilir. Örneğin anneniz veya babanız siz doğmadan önce; durmadan eşinin kendisini terk edeceği korkusu ile yaşamışsa; siz de eşinizin sizi bırakmasından korkabilir, hatta davranışlarınızı da bu korkuya göre şekillendirebilirsiniz. Bu durum eşinizle aranızın açılmasına hatta sizden ayrılmasına bile neden olabilir. Bu, elbette ki sizin için çok kötü bir durumdur. Ancak bilinçaltınız kehaneti gerçekleştiği için çok mutlu olacaktır. Gerçekten de kavga etmekten, tartışmaktan hatta üzülüp mutsuz olmaktan bile bilinçaltında rahatlama hisseden ve bu durumdan zevk alan kişiler vardır.

BEYİN NASIL ÇALIŞIR?


Sizce beyin nasıl çalışır? Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…

Bu kategori ilginizi çekebilir: Felsefe

Son Düzenlenme: 28 Aralık 2023

1 Response

  1. Gizli dedi ki:

    tam heyecanlı yerinde bitti yazı. biran peki bilinçaltına nasıl girerizin cevabı gelecek sandım

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir