Doğal Antibiyotikler Nelerdir?

Aralık 3, 2021 Yazarı Pollster 0
doğal antibiyotikler nelerdir

Antibiyotik ne için kullanılır? Doğal antibiyotik nasıl hazırlanır? Doğal antibiyotik besinler nelerdir? En güçlü doğal antibiyotikler nelerdir? Evde doğal antibiyotik nasıl yapılır? Ve benzeri gibi birçok soru, enfeksiyonlarla mücadele eden fakat antibiyotik ilaç kullanmak istemeyen kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır.

Antibiyotik Nedir, Ne İşe Yarar?

Vücudumuzda enfeksiyona neden olabilecek birçok canlı türü vardır. Bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitler bunlardan bazılarıdır. Antibiyotikler, bakteriler nedeniyle meydana gelmiş enfeksiyonları tedavi etmede etkilidirler. Soğuk algınlığı, grip, çoğu öksürük ve boğaz ağrısı gibi virüslerin neden olduğu enfeksiyonlar için veya mantar enfeksiyonlarında etki göstermezler.

Antibiyotiklerin Aşırı Kullanımı

Antibiyotiklerin aşırı kullanımı; antibiyotik direnci, maliyet kaybı, mide rahatsızlıkları ve ishal gibi birçok soruna sebep olabilmektedir. Bunun yerine enfeksiyonlara karşı doğal antibiyotik etkisine sahip besinlerin tüketimini bir davranış biçimi haline getirmek oldukça faydalı olacaktır.

Bitkisel Doğal Antibiyotikler Nelerdir?

Birçok gıda, doğal bir antibiyotik görevi görür ve böylece birçok sağlık sorununun tedavisinde de etkilidir. Reçete ile satılan antibiyotiklere karşın; çoğu doğal antibiyotik, bakterilerin yanı sıra virüs ve mantar enfeksiyonlarıyla da mücadele eder. Üstelik doğal antibiyotikler vücut için gerekli olan “yararlı” bakterileri öldürmezler. Ancak doğal antibiyotiklerin enfeksiyonları tedavi etmek için tek başına yeterli olamayabileceği unutulmamalıdır. Bu noktada bir doktora danışmak son derece önemlidir ve en sağlıklı olan davranıştır.

» Sarımsak

Doğal antibiyotik denildiği zaman akla gelen ilk besin olan sarımsak, mantar ve virüslere karşı da etkilidir. Bunlarla birlikte sarımsak; genel sağlık durumu için faydalı olan bir dizi vitamin, mineral ve besin içerir. Ayrıca bağırsak parazitlerini öldürmeye de yardımcı olur. Her gün aç karnına 2-3 diş sarımsak tüketin. Yemeklere de sarımsak eklemeniz faydalı olacaktır.

» Bal

En iyi doğal antibiyotiklerden biri olarak görülmektedir. Mikroplara karşı çeşitli etkilere sahiptir. Bal, enfeksiyonlara karşı birden fazla yöntemle mücadele edebildiği için hem etkilidir hem de mikropların direnç geliştirmesi zordur. Balın antibiyotik faydasını görebilmek için daima ham ve organik bal kullanılmalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için eşit miktarlarda bal ve tarçını karıştırarak tüketebilirsiniz. Ayrıca balı; çaya, tatlılara ve meyve sularına ekleyerek de tüketebilirsiniz.

» Zeytin Yaprağı Özü

Antibiyotik etkiye sahiptir ve mantarlara karşı da etkilidir. Günde iki defa 250-500 miligramlık kapsüller halinde alabilirsiniz.

» Kekik Yağı

İlaca dirençli bakterilere karşı kekik yağı tüketimi etkili bir tedavi olabilmektedir. Birçok türdeki enfeksiyonda etkili olmasıyla birlikte kekik yağı, ağrı giderici bir özelliğe de sahiptir. Ayak veya tırnak enfeksiyonlarını tedavi etmek için; ılık suyla dolu büyükçe bir kaba birkaç çay kaşığı kekik yağı ekleyin ve ayaklarınızı bir hafta boyunca günde birkaç dakika bu suda bekletin. Sinüs ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları için; birkaç damla kekik yağını bir tencere kaynar suya koyun ve buharı soluyun. Enfeksiyondan kurtulana kadar bunu günde bir defa olmak üzere tekrarlayabilirsiniz.

» Zerdeçal

Bakterileri yok eder ve vücudun doğal bağışıklığına katkıda bulunur. Ayrıca zerdeçal, yaralardaki bakteri enfeksiyonlarına karşı da etkilidir. Helicobacter Pylori’ye karşı da etkili olduğu gösterilmiştir. 1 yemek kaşığı zerdeçal tozu ile 5-6 yemek kaşığı balı karıştırın ve hava geçirmeyen bir kavanozda muhafaza edin. Bu karışımdan günde iki defa yarım çay kaşığı tüketin. Ayrıca günde iki kez 400-600 mg zerdeçal takviyesi de alabilirsiniz. Zerdeçal kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

» Ekinezya

Yaraları ve bakteri enfeksiyonlarını tedavi eder, vücudun savunma sistemini güçlendirir. Ekinezya kremi veya merheminin cilt üzerine uygulanması egzama ve sedef hastalıkları için faydalıdır. Ayrıca açık yaralar ve bakterilerden kaynaklanan diğer cilt sorunları için de etkilidir. Bakteri enfeksiyonlarından korunmak için günde 1-2 bardak ekinezya çayı içebilirsiniz.

» Zencefil

Bakteri kaynaklı birçok sağlık sorununu tedavi etmek ve önlemek için etkili bir bitkidir. Taze zencefil, besin kaynaklı mikroplara karşı da etkilidir. Zencefil çayı, bakteriyel enfeksiyonlara karşı mükemmel bir koruyucudur. Çayı yapmak için 2,5 cm taze zencefili rendeleyin ve yaklaşık bir buçuk bardak suda 10 dakika kadar kaynatın; ardından süzün, bal ve limon suyu ekleyip için. Ayrıca, kuru veya taze zencefili yemeklere ekleyerek de tüketebilirsiniz.

» Greyfurt Çekirdeği Özü

Sekiz yüzden fazla virüs ve bakteri türüne, yüzden fazla mantar türüne ve birçok parazite karşı etkili olduğu söylenmektedir. Cilt enfeksiyonları için 1 yemek kaşığı suya birkaç damla greyfurt çekirdeği özü ekleyin ve ardından etkilenen bölgeye uygulayın. Sonrasında durulamanıza gerek yoktur. Cilt temizleyici olarak kullanmak ve sivilce tedavisi için yüzünüzü ve ellerinizi nemlendirin, elinize özden 2-3 damla dökün ve yüzünüze masaj yapın; ardından durulayın. Direkt olarak tüketmek için, 10-15 damla greyfurt çekirdeği özünü yarım bardak su ile karıştırın ve günde 2-3 kez için.

» Altın Mühür

Direkt olarak tüketmek için, 1 çay kaşığı altın mühür tozunu 1 bardak sıcak suda demleyerek bir fincan bitki çayı hazırlayın; sıcakken süzün ve için. Bu çayı günde bir defa içebilirsiniz. Harici olarak kullanmak için de 1 çay kaşığı kadar altın mühür tozu ve birkaç E vitamini kapsülü yağı ile bir karışım hazırlayın. Ciltteki enfeksiyonlu bölgeye günde 3 defa uygulayın.

» Neem

Hint leylak olarak da bilinen neem diğer bir doğal antibiyotiktir. Neem sivilceye neden olan bakterilerle mücadele eder. Antibiyotik ilaçların aksine neem, bakteri direncine neden olmadan bakteriler ile savaşır. Cilt enfeksiyonlarını önlemek için, ana bileşenlerinden birisi neem olan kozmetik ve cilt bakım ürünlerini kullanabilirsiniz.


Ayrıca bakabilirsiniz: Antibiyotik Direnci Nedir?

Sağlıkla ilgili diğer yazılar da ilginizi çekebilir.

Sizce en etkili doğal antibiyotikler nelerdir? Bu konu hakkındaki düşünce, deneyim ve önerilerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…