Horoz Yumurtlar mı?

Ağustos 27, 2021 Yazarı Pollster 0
horoz yumurtlar mı

Horoz yumurtlar mı?

Bir yumurtanın oluşabilmesi için dişi üreme organlarının ve dişilere has olan hormonların mevcut olması gerekir. Bu yüzden yumurtlamak  erkeklere değil dişilere ait bir özelliktir. Ancak bazı durumlarda horozların da her ne kadar tavuklar gibi  her gün ve yahut da günaşırı olmasa da birkaç yılda bir kere yumurtladığı söylenegelmektedir. Bu yüzden halk arasında yumurtlayan horoz var mıdır, dişi horoz olur mu hatta horoz yumurtası ne kadar gibi sorular söylem bulmaktadır.

Yumurta Nasıl Oluşur? Tavuklarda Üreme Sistemi

Tavuğun yumurtalık adlı organının içerisindeki her bir üreme hücresi yumurta sarısı geliştirir. Yumurta sarısı uygun büyüklüğe gelince yumurtalığın dışına, huni biçimindeki yumurtalık kanalına yol alır.

Yumurtalık kanalında yumurta sarısı on beş dakika kadar bekler. Bu on beş dakika içinde döllenme gerçekleşir. Eğer çiftleşme gerçekleşirse  horozun üreme hücresini taşıyan sperm burada yumurta sarısının zarından geçerek tavuğun üreme hücresi ile birleşir. (Böylece yumurta civciv oluşturma potansiyeline sahip olacaktır. Eğer döllenme gerçekleşmez ise oluşacak olan yumurtadan civciv çıkmayacaktır. Bu tür yumurtalar insanların tükettiği yumurtalardır.)

Daha sonra yumurta akı oluşması için “magnum” adı verilen diğer kısma geçer. Magnum’da yumurta sarısının çevresinde yumurta akı oluşumu 3 saat kadar sürer.

Sonrasında ise bu yeni oluşum “isthmus” adlı dar kanaldan yavaşça geçerek güzelce ambalajlanır. Yani iç ve dış zarlarla kaplanır. Bu işlem bir saat on beş dakika kadar sürer. Yumurta bildiğimiz ilk şeklini almıştır ve kabuk bağlaması için diğer bölüme geçmiştir.

Dış kabuk haricinde bütün oluşumlarını tamamlamış olan yumurta, kireç kabuk geliştiren bir bez içerisinde yirmi bir saat kadar bekler. Bez bu sürede yumurtanın en dış yüzeyini sert bir kabukla kaplar. Yumurta artık tavuktan dışarı çıkmaya hazır vaziyettedir.

Yumurta sarısının döllenmesi için on beş dakika beklediği yerden itibaren, dışarı çıkıncaya kadar gereken süre yaklaşık olarak yirmi beş yirmi altı saattir. Yani yumurta döllendikten bir gün sonra yumurtlanmış oluyor. Yumurta tavuk dışına çıktıktan sonra, daha serin bir ortamda kaldığı takdirde embriyonun gelişimi durur. Eğer uygun sıcaklıkta kalır ise gelişim devam eder.

Sizce horoz yumurtlar mı? Bu konu hakkındaki düşüncelerinizi yorum panelinden paylaşabilirsiniz…

7 Ocak 2024