Kulak Akıntısına Ne İyi Gelir?

kulak akıntısına ne iyi gelir

Kulakta akıntı neden olur? Kulak akıntısına evde ne iyi gelir? Bebeklerde kulak akıntısına ne iyi gelir? Kulak akıntısı evde nasıl geçer? Kulak akıntısı için doğal çözüm yolları nelerdir? Evde kulak iltihabına ne iyi gelir? Kulak akıntısı için bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir? Kulak akıntısı nasıl kurutulur? Ve benzeri gibi birçok soru, bu problemle karşılaşan kişiler tarafından sıkça sorulmaktadır.

Kulak Akıntısı Neden Olur?

Kulakta akıntı, oldukça yaygındır ve bebeklerle küçük çocuklar dahil her yaş grubundan insanda görülebilmektedir. Tek kulaktan akıntı, sıvının türüne bağlı olarak birkaç durumun işareti olabilir. Olağandışı akıntı; kulak zarı yırtılması, yaralanma, yüzücü kulağı (dış kulak iltihabı), kulak tahrişi, kulak kanalındaki travma veya orta kulak enfeksiyonu nedeniyle gerçekleşebilmektedir. Akıntı ile birlikte ağrı, kulak içerisinde ağırlık hissi ve genel bir rahatsızlık da görülebilmektedir. Kulak akıntısının tedavisi, akıntının oluşma nedenine bağlıdır. Hafif ve akut kulak akıntısı bazı yöntemler ile evde tedavi edilebilir. Ancak akıntı birkaç gün içerisinde geçmezse ya da akıntı ile beraber kötü koku da varsa, mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Kulak Akıntısına Evde Ne İyi Gelir?

» Soğan

Kulakta gelişen enfeksiyonlara karşı etkilidir. Bir adet küçük boy soğanın suyunu çıkarın. Daha sonra bu suyu ılık olana kadar ısıtın. Akıntının olduğu kulağa 2-3 damla kadar damlatın. 5 dakika bekleyin ve ardından sıvıyı boşaltmak için başınızı yana eğin.

» Sarımsak

Enfeksiyonu tedavi ederek akıntıyı keser. 2-3 diş sarımsağı ezerek suyunu çıkarın. Damlalık ile kulağa 3-4 damla damlatın. 5 dakika bekleyin ve sonra kulağı kurulayın. Bunu birkaç gün boyunca günde iki defa tekrarlayın. Sarımsak suyu enfeksiyonu geçirmeye başladığında, kulaktaki akıntı da azalacaktır.

» Fesleğen

Enfeksiyonla mücadele eder ve ağrıyı rahatlatır. 4-5 tane fesleğen yaprağını iyice yıkayın ve ezerek suyunu çıkarın. Daha sonra bu suyu ılık olana kadar ısıtın. Etkilenen kulağa 2-3 damla damlatın. Bu işlemi birkaç gün boyunca günde iki defa tekrarlayın.

» Neem

Neem yağı orta kulak enfeksiyonunu tedavi eder, ağrıyı azaltır. Bir damlalık ile akıntının olduğu kulağa 2-3 damla neem yağı damlatın. 10-15 dakika kadar bekleyin ve ardından sıvıyı çıkarmak için başı yana eğin. Hızlı sonuç almak için bu işlemi günde iki-üç defa tekrarlayın.

» Beyaz Sirke ve Alkol

Beyaz sirke, orta kulaktaki enfeksiyona karşı etkilidir. Ayrıca alkol, kulağın içinde biriken sıvının buharlaşmasını teşvik eder. Eşit miktarlarda beyaz sirke ile saf alkolü karıştırın ve bu karışımı bir kulak damlalığına doldurun. Akıntı olan kulak yukarı bakacak şekilde uzanın. Kulağa karışımdan 2-4 damla kadar damlatın ve 10 dakika boyunca bekleyin. Ardından sıvının boşalmasını sağlamak için etkilenen kulak aşağıda kalacak şekilde dönün.

» Anne Sütü

Anne sütü; enfeksiyonu, şişliği ve ağrıyı azaltır. Enfeksiyonun olduğu akıntılı kulağa 2-3 damla kadar anne sütü damlatabilirsiniz.

Kulak Akıntısı Nasıl Geçer?

» Sıcak Baskı

Isı, sıvı akışını teşvik eder ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Temiz bir bezi sıcak suya batırın ve fazla suyu sıkın. Nemli bezi kulağın üzerine 2-5 dakika boyunca yerleştirin ve ardından sıvı akışını sağlamak için başı yana doğru eğin. Bu işlemi gerektiğinde yeniden uygulayın. Ya da başı, havluya sarılmış bir ısıtma yastığına birkaç dakika boyunca düzenli aralıklarla yatırabilirsiniz.

» Buhar Soluma

Buhar, kulakta hapsolmuş olan sıvının akmasını teşvik etmek için östaki borusunun açılmasına yardımcı olur. Geniş bir kaseye kaynar su koyun ve içerisine birkaç damla okaliptüs ya da başka bir uçucu yağ ekleyin. Yüzünüze bir havlu yerleştirin ve buharı 5-10 dakika boyunca yavaşça soluyun. Kulaktaki sıvının dışarı akması için başınızı yana doğru eğin. Bu işlemi gerektiği kadar tekrarlayın.

» Yerçekimi

Kulak akıntısı durumunda, kulaktaki tüm sıvı birikimi giderilmelidir. Bunu yapmanın en iyi yolu da yerçekimini kullanmaktır. Ellerinizi yıkadıktan sonra akıntının olduğu kulağı yere paralel olacak şekilde başı yana doğru eğin. Kulağa bir parmağınızı koyun ve sıvının çıkmasına yardımcı olmak için vakum oluşturmaya çalışın. Akıntıyı temizlemek için pamuklu çubuk ya da havlu kullanabilirsiniz. Kulağın içine kesinlikle pamuklu çubuk ya da parmak sokulmamalıdır.

Kulak Akıntısı Nasıl Önlenir?

Kulakta akıntı varsa, akıntının sağlanması ve kulağın içinde biriken sıvının boşaltılması gerekir. Akıntı engellenmeye çalışılmamalı, akıntıya yol açan asıl problem ortadan kaldırılmalıdır. Kulaktaki akıntının nedeni genellikle enfeksiyonlardır. Bu yüzden konuya kulak enfeksiyonları nasıl önlenir diye bakmak yerinde olacaktır.

  • Kulak kirini temizlemek için pamuklu çubuk kulağını içine sokulmamalıdır.
  • Kulak zarına baskı uygulamamak için burun nazikçe sümkürülmelidir.
  • Kulaklara çok sık dokunulmamalı, içlerine sivri uçlu nesne ya da parmak sokulmamalıdır.
  • Soğuğa ve rüzgara maruz kalınmamalıdır.
  • Banyo yaparken kulağa su girmemesine dikkat edilmelidir.
  • Yüzerken kulak tıkacı takılmalı ve yüzdükten sonra da kalan suyu çıkarmak için baş sallanmalıdır.

Ayrıca bakabilirsiniz: Kulak Akıntısının Sebepleri

Bu makale de ilginizi çekebilir: Gözde Arpacık Doğal Tedavi

Kulak akıntısına başka ne iyi gelir? Siz de bu konuya dair düşünce, deneyim ve önerilerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir